ŽENA OTKRILA KAKO JOJ JE ORHIDEJA CVJETALA 12 GODINA: Ljudi ostali BEZ TEKSTA kad su čuli da je ova metoda BESPLATNA

699

Orhideje mogu biti veoma zahtevne biljke za održavanje, ali je njihova lepota vredna svakog truda. Iako su veoma osetljive i traže da im pronađete adekvatno mesto u domu, odredite tačnu količinu tečnosti, kao i obezbedite adekvatnu količinu svetlosti, one svojim izgledom ulepšavaju svaku prostor i unose notu topline i elegancije.

Ukoliko ste početnik u nezi orhideja, trebalo bi da znate da ovo osetljivo cveće najčešće strada zbog obilne količine vode, pa bi trebalo biti obazriv u dinamici zalivanja. Na tu temu povela se i debata na Fejsbuku, u grupi “Orchids Tips and Tricks”, a ponosni vlasnici najlepših primeraka orhideja nesebično su podelili svoja iskustva u vezi sa uzgojem i negom ovog cveća.

Pravilno i adekvatno zalivanje je ključni korak u nezi orhideja

– Potapam ih pet do 10 minuta svake nedelje. Moja najstarija orhideja ima 12 godina, uspeva i uvek cveta.

Potapajte ih jednom nedeljno
Potapajte ih jednom nedeljnofoto: Printscreen/youtube/BAUHAUS Hrvatska

– Nikada nisam uspela da ponovo nateram svoje orhideje da procvetaju dok nisam počela da ih potapam jednom nedeljno.

– Moje orhideje su nekoliko godina stare i veoma zdrave. Potapam ih i puštam ih da piju koliko žele dok korenje ne postane puno i zeleno.

– Sve svoje držim u providnim plastičnim saksijama sa korom. Potapam ih deset minuta jednom u sedam do deset dana.

– Ja potapam svoje orhideje svake nedelje ili dve, zavisno od toga koliko su lagane. Stavljam ih u sudoperu i napunim je do ispod korena. Potapam ih oko 10 minuta, a zatim im dozvolim da se potpuno ocede – komentarisali su ljubitelji orhideja, o čemu je pisao i San.

Vodite računa o pravilnom zalivanju ovog cveća
Vodite računa o pravilnom zalivanju ovog cvećafoto: IONHowTo/Printscreen/Youtube

Orhideje će ulepšati svaki prostor

Za zalivanje ovog nežnog i osetljivog cveća možete koristiti običnu vodu iz slavine, ali će i kišnica biti veoma korisna jer sadrži azot, koji je esencijalan za rast biljaka.

Da biste povećali šanse da vaše orhideje procvetaju, takođe ih možete povremeno poprskati, jer biljke preferiraju veću vlažnost vazduha. Saksije sa orhidejama obično se gaje u mahovini ili kori drveta, umesto u zemlji kao većina tradicionalnih sobnih biljaka, jer ovakva podloga pruža odličnu drenažu, što sprečava da zemlja postane natopljena vodom i da koren truli.

Po završetku sezone cvetanja, najbolje je da presadite orhideje: očistite biljku od uvelog lišća i dodajte novu, dobro dreniranu zemlju poput treseta ili kore drveta.

(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)