Prepoznavanje znakova upozorenja moždanog udara je ključno. Ali ono što je isto potrebno znati je BRZO – 4 riječi koje mogu spasiti život!

1218

Cerebrovaskularni infarkt, odnosno moždani udar, karakterizira nekoliko simptoma čije rano prepoznavanje može spasiti život pacijenta ili spriječiti posljedice.

Cerebrovaskularni infarkt ili moždani udar nastaje kada dio mozga nije dovoljno opskrbljen krvlju. To uzrokuje da dio tijela koji kontrolira određeno područje mozga prestane funkcionirati. Osim toga, nedostatak opskrbe krvlju može biti ishemijski, drugim riječima može dovesti do fatalnog kraja. Poznavanje simptoma može vam spasiti život i spriječiti trajne posljedice, kaže doktor Seunggu Han.

Simptomi moždanog udara
Ako vi ili neka druga osoba osjetite sljedeće simptome, odmah pozovite ljekara:

Akutna promena nivoa svesti ili opšta konfuzija,
akutni početak slabosti ili paralize polovice ili dijela tijela,
utrnulost polovice ili dijela tijela,
djelomični gubitak vida,
dvostruki vid
poteškoće u govoru ili razumijevanju govora,
problemi sa ravnotežom i vrtoglavica.
Kako reagovati ako druga osoba ima moždani udar?
Ako sumnjate da neko vama blizak možda ima moždani udar, važno je brzo reagovati. Trenutni tretman moždanog udara može minimizirati njegove dugoročne posljedice i smanjiti rizik od smrti. Riječ FAST je skraćenica iz engleskog jezika koja vam može pomoći da brzo prepoznate znakove upozorenja i simptome moždanog udara.

lice
Ako sumnjate da druga osoba pored vas ima moždani udar, pokušajte da je zamolite da se nasmije. Pazite na utrnulost na jednoj strani njenog lica. Osmijeh može izgledati neujednačeno. Zamislite to kao kad odete kod zubara i jedan dio usta vam utrne – ne možete to kontrolisati. U ovom slučaju izgleda vrlo slično.

ruka,
Zamolite potencijalnog pacijenta da podigne obje ruke. Ako postoji slabost ili ukočenost na jednoj strani tijela, osoba neće moći držati jednu ruku podignutu i ona će nastaviti padati. Ovo je znak moždanog udara, pa odmah pozovite hitnu pomoć.

govor,
Ljudi koji su imali moždani udar mogu imati poteškoća s govorom ili uopće ne govore. Njihov govor takođe može biti nerazumljiv. Zamolite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu i pazi na nerazgovijetan govor. Pacijent takođe može imati problema da vas razume. Može da vas čuje, ali ne zna šta govorite.

Tim,
Čim dijagnosticirate moždani udar kod druge osobe, pitanje je vremena. Ako ste u prilici, možete ga odvesti u najbližu bolnicu ili hitnu pomoć, najbolje je odmah pozvati hitnu pomoć, koja će na licu mjesta zbrinuti oboljelog i odvesti ga u bolnicu.

Izvor: Healthline, Healthline