Ako primijetite ove glavne simptome oštećenja bubrega, morate odmah posjetiti liječnika: TO JE JEDINA PREVENCIJA ZATAJENJA ORGANA

386

Oštećenje bubrega se manifestuje kroz nekoliko simptoma koji pokazuju da je bolest prešla u sljedeću fazu i potrebno je hitno posjetiti ljekara. Pratite signale svog tijela.

Kao i kod mnogih drugih bolesti, čak iu slučaju zdravstvenih problema s bubrezima, problemi u ranoj fazi rijetko pokazuju uočljive simptome. Poremećaj mora već biti u poodmakloj fazi da bi se pojavili znaci oštećenja bubrega. Pored testova krvi koji se fokusiraju na atipične nivoe kreatinina i uree u krvi, prema dr Shannon Johnson, potrebno je fokusirati se na čitav niz simptoma koje ne treba zanemariti.

Oštećenje bubrega
Rad bubrega je neophodan za održavanje zdravog organizma. Oni su prvenstveno odgovorni za filtriranje otpadnih materija, viška vode i drugih nečistoća iz krvi. Nakon što završe svoj posao, ovi toksini se kreću u mokraćnu bešiku, gdje se izlučuju urinom, kaže stručnjakinja Carissa Stephens. Osim toga, bubrezi imaju zadatak:

reguliše pH,
pratiti nivo soli i kalijuma u organizmu,
proizvode hormone koji regulišu krvni pritisak i kontrolišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca,
aktivirati vitamin D.
Jednom kada su bubrezi oštećeni i ne mogu obavljati svoju funkciju, to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući slabe kosti, oštećenje živaca i pothranjenost, kaže Carissa Stephens. Ako se oštećenje bubrega ne liječi pravilno i na vrijeme, može doći do potpunog otkaza. U tom slučaju će biti neophodna dijaliza, što znači da će funkciju bubrega preuzeti uređaj koji će filtrirati i čistiti krv.

Simptomi oštećenja bubrega
Kao što je već pomenuto, oštećenje bubrega se retko manifestuje u ranim fazama, u uznapredovalom stadijumu bolesti možete primetiti sledeće simptome. Treba napomenuti da ove simptome treba odmah provjeriti od strane ljekara koji će na vrijeme postaviti dijagnozu i postaviti odgovarajući tretman kako bi se izbjeglo zatajenje organa, kako navodi dr. Kevin Martinez.

Promjena učestalosti mokrenja
Krv u urinu
Oticanje gornjih i donjih udova i lica
Bol u leđima
Kožni osip i svrab
Umor
Gubitak apetita
Mučnina i povraćanje
Grčevi mišića

Uzroci zatajenja bubrega
Oštećenje bubrega i kasnije zatajenje mogu imati različite uzroke, ali visoki krvni tlak i dijabetes su među najčešćim. Međutim, oni nisu jedini, drugi, kako navodi dr. Megan Soliman, mogu uključivati:

Srčani udar
Srčana bolest
Ožiljci na jetri ili zatajenje jetre
Dehidracija
Teške opekotine
Alergije
Ozbiljne infekcije
Kako biste pomogli da vaši bubrezi funkcionišu, važno je voditi zdrav način života. Na ZdravéStravování smo već pisali o tome kojih 6 koraka za zdravlje bubrega prvenstveno trebate slijediti.

PREUZETO