Preporučio mi je mehaničar: AKO OVO URADIM SA VEŠ MAŠINOM, NIKADA NEĆE PROPASTI!

407

Vaša mašina za pranje veša će imati mnogo duži vek ako se pravilno brinete o njoj, povremeno je čistite i pazite da se u njoj ne stvaraju naslage kamenca. Sada vam pokazujemo metode pomoću kojih možete jednostavno produžiti vijek trajanja vaše mašine za pranje rublja.
Limunska kiselina
Za mašinu za pranje veša od 5 litara trebaće vam 100-120 grama limunske kiseline. Sipajte limunsku kiselinu u fioku za deterdžent i počnite sa pranjem na 60 stepeni sat ili duže. Ovom metodom možete očistiti ne samo cijevi kotla, već i bubanj mašine za pranje rublja od naslaga.

Sirće
Sipajte 250 ml 9% sirćeta u fioku za deterdžent i pokrenite mašinu. Da biste povećali efikasnost, u mašinu možete dodati jednu ili dve kašike sode bikarbone. Na ovaj način ne samo da ćete se riješiti prljavštine, neugodnih mirisa i bakterija, već će i voda postati mekša zbog sode bikarbone.

Čišćenje filtera
Filter mašine za pranje veša se mora s vremena na vreme očistiti, jer ako se začepi ni mašina neće raditi kako treba. Zapravo, da ne spominjemo da može postati pljesnivo ili gljivično. Jednostavno uklonite filter s njegovog mjesta i operite ga pod puno vode. Možete ga natopiti i u malo sode bikarbone radi dezinfekcije.

Čišćenje fioke za deterdžent
Svake dve-tri nedelje fioku za deterdžent morate ukloniti sa svog mesta i dobro oprati, jer se i ovde može nakupiti dosta prljavštine. Očistite ga temeljno vodom sa sirćetom, a zatim ga obrišite suvim ili ostavite da se osuši na suncu. Obrišite mjesto ladice spužvom od sirćeta i sode bikarbone. Preporučljivo je to učiniti nakon svakog petog pranja.

Ispiranje gumene zaptivke
Gumeni dio na vratima može lako postati pljesniv ako ne vodite računa o tome da je uvijek obrisan. Rastvorite malo hlora u toploj vodi, umočite čistu krpu u nju i obrišite gumenu brtvu. Zatim osušite i ostavite vrata mašine za pranje veša otvorena.

tudasfaja.com