Liječnici uzalud upozoravaju na ove uzroke crvenih točkica- VEĆINA LJUDI IH JOŠ UVIJEK PODCJENJUJE. Ipak, rano liječenje će vas zaštititi od posljedica

399

Možda ste primijetili pojavu sumnjivih crvenih tačaka na svom tijelu. To može biti nedužna alergijska reakcija, ali može biti i ozbiljan zdravstveni problem. Može biti mnogo razloga.

Postoji nekoliko razloga zašto se na tijelu pojavljuju crvene tačke ili mrlje. U nekim slučajevima ovaj simptom može ukazivati ​​na ozbiljan problem, au drugim slučajevima može biti trivijalan problem, kaže dr. Vincent J. Tavella. Međutim, to ne znači da ih treba zanemariti. Pojava crvenih tačaka na koži uvijek zahtijeva pažnju i kontrolu. Rana dijagnoza može preokrenuti akutnu infekciju ili hronično stanje. Evo nekih uobičajenih stanja koja se manifestuju crvenim tačkama.

Pityriasis rosea
Upalna bolest kože koja uzrokuje crveni osip na tijelu. Može biti od virusne infekcije, ali to je samo nagađanje. Tačno porijeklo još uvijek nije poznato. U pravilu se prvo pojavljuje na grudima, leđima ili trbuhu. Pored osipa koji svrbi, prema dr. Alani Biggers, možete osjetiti sljedeće simptome:

Upala grla,
glavobolja,
vrućica.
Petechiae
Petehije su crvene, ljubičaste ili smeđe mrlje na koži. Generalno, nije bolno stanje, niti se manifestuje svrabom. Uzrok je pucanje malih krvnih sudova, takozvanih kapilara. Prema dr Elaine K. Luo, oni mogu biti povezani sa infekcijom, upotrebom određenih lijekova, ali i ozbiljnim bolestima poput leukemije. Zbog toga je neophodno konsultovati lekara, posebno ako se jave drugi simptomi (umor, groznica, ubrzan rad srca, otežano disanje itd.).

Kontaktni dermatitis
Kontaktni dermatitis je stanje koje se, kako samo ime kaže, javlja kada koža dođe u kontakt s alergenom ili iritantom. Pojava simptoma u ovom slučaju zavisi od toga na šta ste alergični. Prema dr. Joan Paul, uobičajeni simptomi kontaktnog dermatitisa uključuju:

osip,
crvenilo,
koprivnjača,
edem,
svrab,
koža vruća na dodir u zahvaćenom području,
plikovi,
formiranje krasta.

Šindre
Šindre su veoma bolne. Karakterizira ga osip i plikovi koji se pojavljuju na jednoj strani lica ili tijela. Uzročnik je virus Varicella zoster, koji također uzrokuje vodene kozice. Dakle, moguće je ako ste ranije imali vodene kozice da se virus može ponovo aktivirati i uzrokovati šindre godinama kasnije. Prema dr Alani Biggers, šindre su najčešće kod starijih ljudi. Već smo pisali o simptomima i liječenju šindre na ZdravéStravování.

Nikada ne prepuštajte pojavu crvenih tačaka slučaju. Iako ovo može biti bezopasan zdravstveni problem, nikada ne možete biti sigurni da se ne nosite s infekcijom ili upalom na osnovu vlastite procjene. Doktor je tu da provjeri vaše stanje, stoga nemojte odlagati njegovu posjetu.

preuzeto