Ako zmija ide prema vama, uradite ovo nogom i otjerat ćete je: Odmah će pobjeći

606

Zmije poput poskoka, riđovke i žutokruga smatraju se najopasnijima na našim područjima zbog njihove otrovnosti. Važno je izbjegavati ih i nikako ih ne izazivati. Otrovne zmije se mogu prepoznati po trouglastoj glavi i suženom vratu, što nije slučaj kod neotrovnih zmija.

Zmije napadaju ljude samo iz straha ili ako se nađu u situaciji kada su ugrožene, poput slučaja kada na njih nagazite. U sezoni parenja ili kada neguju mlade, mogu biti posebno opasne, ali ako se polako povučete kada ih ugledate, vjerojatno vas neće napasti. Ako naletite na zmiju, najbolje je pokušati je zaobići, a ne pokušavati je otjerati ili tući štapom.

Foto: wikihow

Simptomi nakon ugriza zmije uključuju male ubodne ranice koje ne krvare, crveni prsten koji postaje plavičast, oticanje, obamrlost, slabost, groznicu, vrtoglavicu, otežano disanje, ubrzan puls i blijedu kožu, piše krastarica.com.

Kako biste se zaštitili od zmija, preporučuje se korištenje repelenata koji odbijaju zmije. Također, nošenje duboke obuće, debelih čarapa i dugih hlača prilikom boravka u prirodi može pomoći u zaštiti. Važno je napraviti malo jače korake dok šetate kako bi zmije osjetile vibracije i pobjegle prije nego što naiđete na njih.

Foto: wikihow

U slučaju ugriza zmije, važno je odmah imobilizirati ujedeno područje i pozvati hitnu pomoć. Ne preporučuje se isisavanje rane ustima, jer to može dovesti do dodatnih komplikacija. Također, osoba koja je ugrizena treba piti što više tečnosti dok ne stigne hitna pomoć koja može pružiti adekvatnu njegu.

preuzeto