Mnogi ne znaju razliku između OŠTROG I MEKOG BRAŠNA: Evo koje je bolje za pite i štrudle

Objavljeno:

Rasprava o tome kada koristiti meko, a kada oštro brašno često zbunjuje i amaterske kuhare i one s više iskustva. Dok nekima ova razlika ne igra značajnu ulogu, izbor pravog tipa brašna je ključan za savršen finalni proizvod.

Pite i Štrudle
Korištenje brašna je ključno u pečenju, a glatko i oštro brašno, iako oboje proizvodi od finog mljevenja pšenice, razlikuju se po veličini čestica. Glatko brašno je idealno za tijesto koje se razvlači, kao što je to slučaj za pite i štrudle. Oštro brašno je, s druge strane, savršeno za pripremu njoka, dizanih tijesta, prhkog tijesta i za paniranje, pružajući hrskavost. Iako postoje općenite smjernice, neki kuhari radije biraju meko brašno čak i za pripremu biskvita, dok oštro brašno može rezultirati suhim proizvodima. U takvim situacijama, poznavanje vlastite pećnice i provereni recepti su ključni za postizanje željenih rezultata.

 

Palačinke i Ostalo
Za palačinke postoji dilema oko vrste brašna – neki koriste glatko, neki oštro, a neki kombinaciju oba. Bijelo pšenično brašno, proizvedeno finim mlevenjem zrna, gubi većinu minerala i vitamina. Oznake kao što su T400, T500, T800 ukazuju na količinu pepela u brašnu, gdje više pepela znači tamniju boju.

Kompromisno Rješenje
U kulinarstvu ne postoje striktna pravila. Ako ste u nedoumici oko vrste brašna, mješavina glatkog i oštrog brašna u jednakim omjerima može biti dobar izbor.

Lisnato Tijesto i Mafini
Glatko brašno je finije mljeveno od oštrog, pružajući tijestu glatku teksturu. Idealno je za izradu lisnatog tijesta i mafina, dajući im karakterističnu mekoću.

Savjeti za Tijesto za Hljeb
Kod pripreme tijesta za hljeb, izbjegavajte direktni kontakt kvasca sa solju, kako biste sačuvali kvasac. Miješanje tijesta uvodi zrak u njega, čineći ga prozračnijim. Na kraju, izbor brašna ovisi o vrsti jela koja pripremate, teksturi koju želite postići i vašem osobnom iskustvu u kuhinji.

preuzeto

Povezano

Najnovije