Specijalist za pluća otkrio je najbolje hranjive tvari koje podržavaju zdravlje pluća. Pogotovo pušači trebaju bilježiti!

919

Dijetetski mikronutrijenti ili fitokemikalije sa jakim antioksidativnim ili antiinflamatornim efektima su obećavajući agensi za očuvanje funkcije pluća.

Bolesti pluća su suptilne, ali podmukle. Jedna od najtežih bolesti je hronična opstruktivna bolest pluća (KOPB), koja je četvrti najčešći uzrok smrti kod nas i u svijetu. Više od 3.500 ljudi umrlo je od posljedica KOPB-a u Češkoj u prošloj godini, što je za punih 70% više nego u posljednjih deset godina. Kod HOBP-a dolazi do oštećenja plućnih alveola, uslijed čega se smanjuje sadržaj kisika u krvi i smanjuje njegova opskrba svim unutrašnjim organima, kaže doktorica Shantanu Singh.

Nutrijenti koji pomažu plućima
Da nešto nije u redu sa vašim plućima saznate tek kada počnete da kašljete ili kada morate da zadržite dah, na primer pod vodom. Pluća su nam potrebna da bismo živjeli, u posljednje vrijeme na njih se rasvjetljava uglavnom zbog bolesti covid-19, koja je posebno opasna za osobe sa respiratornim problemima i oslabljenim imunitetom. Kod njih se može razviti u upalu pluća, koja u rijetkim slučajevima, kada se doda još jedna zdravstvena komplikacija, može završiti smrću.

Omega-3 masne kiseline
Pokazalo se da omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi i morskim plodovima ometaju upalni odgovor tijela i mogu preokrenuti neke upalne mehanizme uključene u patofiziologiju kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), astme i opstruktivne plućne bolesti. Imaju protuupalna i antialergijska svojstva i stoga mogu biti korisni za zdravlje pluća. Nalaze se u masnoj ribi, morskim uljima i drugoj morskoj hrani.

Vitamini C i E
Vitamin C ima protuupalno, antiastmatsko i antioksidativno djelovanje, što može doprinijeti boljoj funkciji pluća, smanjiti ili popraviti oštećenje pluća i omogućiti bolju opskrbu organizma kisikom. Vitamin E djeluje sinergistički s vitaminom C kako bi neutralizirao reaktivne kisikove vrste (ROS). Vitamin E ima svoju snažnu antioksidativnu ulogu uglavnom zahvaljujući svojoj aktivnosti cijepanja lanaca, obnavljanja membrana i hvatanja slobodnih radikala. Pomaže u smanjenju opadanja plućne funkcije povezanog sa starenjem.

Flavonoidi
Flavonoidi su snažni antioksidansi i imaju protuupalno i antialergijsko djelovanje. Rasprostranjeni su u cijeloj ishrani i nalaze se u voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, stabljikama, cvijeću, korijenju, kori, tamnoj čokoladi, čaju, vinu i kafi. Postoje dokazi o prednostima dijetalnih flavonoida u razvoju i napredovanju astme. Pokazalo se da je unos ukupnih flavonoida hranom u obrnutoj vezi sa padom funkcije pluća.

vitamin D
Uzimanje vitamina D može pomoći u liječenju respiratornih bolesti. Vitamin D se može dobiti iz izvora hrane ili iz dodataka prehrani – međutim, sunčeva svjetlost najviše doprinosi pravilnom nivou vitamina D. Trenutno postoje dokazi o ulozi nedostatka vitamina D u razvoju, napredovanju i pogoršanju respiratornih infekcija, astme i HOBP. Čini se da vitamin D ima zaštitnu ulogu u osjetljivosti i ozbiljnosti respiratornih infekcija.

Neki osnovni minerali
Utvrđeno je i da neki esencijalni minerali imaju zaštitni učinak kod respiratornih bolesti. Kod djece je povećani unos magnezija, kalcija i kalija obrnuto proporcionalan učestalosti astme. Magnezijum u ishrani može imati povoljan bronhodilatacijski efekat kod astme. Nizak unos magnezijuma ishranom povezan je sa negativnim efektima na glatke mišiće bronha kod teške astme. Pokazalo se da je unos selena ishranom manji kod astmatičara nego kod neastmatičara.

Izvor: Healthline, Emedihealth