Veliki dio populacije pati od osjetljivosti na gluten, A DA TOGA NIJE NI SVJESTAN. Ovi simptomi su posljednje upozorenje. Molim vas posavjetujte se s liječnikom

440

Ako kod sebe prepoznate ove simptome, bolje je da se što prije obratite svom ljekaru. To može biti osjetljivost na gluten.

Intolerancija na gluten je poznata i kao autoimuna bolest koja se naziva celijakija. Međutim, prema Healthline serveru, osjetljivost na gluten može biti uzrokovana i alergijama ili takozvanom necelijakijskom osjetljivošću na gluten. Pacijenti obično imaju niz nespecifičnih simptoma koje često ne povezuju s osjetljivošću na gluten. Zahvaćeni su koža, probavni sistem, raspoloženje, a ponekad i zglobovi. Kada prepoznate ove simptome kod sebe, najbolje je da se obratite svom ljekaru koji će vam preporučiti odgovarajući tretman. To najčešće uključuje promjenu prehrane.

Proljev, zatvor i vječni umor
U slučaju celijakije, konzumiranje glutena uzrokuje upalu u tankom crijevu, objašnjava dr. Elaine K. Luo. To naknadno dovodi do slabe apsorpcije hranjivih tvari i često oštećenja crijevne sluznice, što se zatim manifestira neugodnim problemima kao što su proljev, zatvor i stolica jakog mirisa. Izmet u tom slučaju može biti i znatno bljeđi, što se dešava jer tijelo ne može pravilno apsorbirati sve hranljive materije koje prima.

Drugi tipični simptomi bolesti su vječni umor, koji također može biti simptom niza drugih bolesti i problema, uključujući i nedostatak magnezija u tijelu, o čemu smo ranije izvještavali o zdravoj ishrani. Prema dr. Luou, celijakija je takođe povezana sa većim rizikom od anemije usled nedostatka gvožđa, što utiče na vašu sposobnost da proizvodite zdrava crvena krvna zrnca. To može dovesti do drugih ozbiljnih simptoma, uključujući slabost i hladne ekstremitete.

U slučaju bolesti štitne žlijezde potrebno je konzumirati ove namirnice
Problemi sa kožom i česte depresije
Intolerancija na gluten se često manifestuje i na koži pacijenata, posebno u vidu plikova. Može se čak desiti da osim ovog simptoma neće osjetiti ništa drugo. Kako doktor Jerlyn Jones također navodi, ovo stanje je značajno povezano s većim rizikom od drugih problema, kao što su psorijaza, kronična urtikarija i, na primjer, gubitak kose. Stoga definitivno nikada ne podcjenjujte celijakiju i pokušajte je riješiti što je prije moguće.

Mnogi pacijenti pate i od psihičkih problema nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten, potvrđuju stručne studije, posebno u pogledu depresije i tmurnog raspoloženja. Neki čak doživljavaju intenzivnu anksioznost ili poremećaje raspoloženja koji se javljaju iznenada. Trebali biste biti posebno oprezni ako osjetite značajan gubitak težine, jer bi to mogao biti znak ozbiljnijih zdravstvenih stanja, uključujući rak ili mentalne bolesti.

Kada su u pitanju alergije, simptomi kao što su povraćanje, proljev ili koprivnjača obično se javljaju vrlo brzo nakon konzumiranja glutena. Prema riječima stručnjaka, osjetljivost na gluten koja nije celijakija ima probleme slične celijakiji, ali obično u manjoj mjeri, a prije svega, ovo stanje se ne može otkriti redovnim pretragama (vađenjem krvi ili biopsijom). U svim slučajevima, međutim, prema nutricionistici Natalie Olsen, jedini oblik liječenja je prelazak na strogu dijetu bez glutena.

PREUZETO