Evo nekoliko korisnih recepata koji će vam omogućiti da efikasno očistite fuge na pločicama I DATE IM VIŠE SJAJA!

900

Industrijski proizvodi se svakodnevno koriste za periodično čišćenje podova od pločica uprkos hemijskim supstancama. Međutim, postoje jeftinije prirodne alternative koje mogu nježno tretirati pločice dok uklanjaju prljavštinu. Neki prirodni lijekovi ne djeluju samo na prljave zglobove, već i parfemiraju vaš interijer. Evo nekoliko korisnih recepata koji će vam omogućiti da efikasno očistite zglobove i date im više sjaja!

Da biste u dubini eliminisali nečistoće i prljavštinu, moguće je kreirati prirodne recepte kod kuće. Korištenjem određenih proizvoda postići ćete dubinsko čišćenje vašeg poda, ostavljajući prijatan miris u vašim prostorijama.

Koji su prirodni lijekovi za čišćenje i dezodoriranje poda?
Većina kućnih deterdženata je puna hemikalija koje su štetne po vaše zdravlje. Kako biste izbjegli daljnju upotrebu ovih proizvoda i pružili veću dugovječnost vašim pločicama, ova prirodna rješenja omogućuju vam da vaši podovi zablistaju i eliminišete loše mirise koji kruže.

– Bijelo sirće, dobar proizvod za uklanjanje svih nečistoća

Da biste temeljito uklonili prljavštinu i ostatke sa vaših pločica, bijeli sirće je vaš dragocjeni saveznik. Osnovni je sastojak za sve prirodne recepte koje pripremate kod kuće, posebno za uklanjanje fuga na pločicama. Široko korišten za uklanjanje kamenca i izbjeljivanje površina, bijeli ocat će također spriječiti pojavu mrlja od buđi. Jednostavno razrijedite dvije čaše bijelog sirćeta u kanti vrele vode. Sa ovim lijekom također je moguće tretirati mrlje od kafe, čaja i rđe na svim vašim predmetima. Za više začepljenih spojeva moguće je upotpuniti prethodno rješenje dodavanjem 2 supene kašike ovih sastojaka: krupne soli, tečnog sapuna za suđe, crnog sapuna, za efikasno deterdžentno dejstvo.

Boraks, efikasno dezinfekciono sredstvo

Zbog svoje dezinfekcijske moći, boraks se može koristiti za čišćenje različitih vrsta površina. Djeluje efikasno protiv mrlja od masnoće i buđi i ima višestruka svojstva izbjeljivanja i deterdženta. Njegovo izbjeljujuće djelovanje je vrlo efikasno na fugama pločica, posebno u kupaonicama. Da biste to učinili, jednostavno stavite malu količinu boraksa na površinu koju čistite vlažnom spužvom ili mekom krpom, istrljajte, a zatim isperite. Odličan je saveznik za delikatno čišćenje lomljivih površina. Takođe je odličan odmašćivač za nape, pećnice i keramičke ploče.

– Eterična ulja, proizvodi za uklanjanje loših mirisa

Budući da je kupaonica mjesto koje zahtijeva najviše truda za čišćenje, moguće je olakšati svoj zadatak usvajanjem ovih nekoliko prirodnih recepata. Međutim, kako biste osigurali svježu i mirisnu okolinu, moguće je dodati eterična ulja po vašem izboru u ove prirodne mješavine. Da biste uklonili prljavštinu sa sanitarnih površina, u mješavinu alkoholnog octa dodajte deset kapi eteričnog ulja čajevca. Za postizanje aromatične mješavine možete koristiti i eterično ulje eukaliptusa, kao i ulje lavande, paprene metvice ili limuna.

– Soda bikarbona, pogodniji proizvod za vaše kupatilo

Neke kupaonske pločice mogu biti teške za rukovanje. Zato je bolje dati prednost sodi bikarboni koja ne rizikuje da ih ošteti. Za jednostavnu upotrebu možete razrijediti 2 kašike sode bikarbone u 1 litru vrele ili tople vode. Pomoću sunđera ili krpe možete očistiti pod prije ispiranja. Za najbolje rezultate možete koristiti pastu od sode bikarbone koja savršeno djeluje na prljavim područjima. Jednostavno utrljajte ovaj preparat vlažnim sunđerom ili četkicom za zube za ciljanije djelovanje. Ako je materijal zaptivke blago obojen, preporučuje se da se ovaj proizvod pomiješa s vodikovim peroksidom.

Ovi prirodni lekovi, ako se pravilno koriste, efikasni su u čišćenju fuga pločica i dubinom uklanjanju prljavštine. Savršena su zamjena za industrijske proizvode i omogućit će da vaše pločice blistaju dugo vremena.

preuzeto