LIJEČNICI OSTAJU ZBUNJENI: Vaš mozak se mijenja kada konzumirate ovaj začin

Objavljeno:

Lako možemo reći da je ovo jedan od najzdravijih začina na svijetu. Mnogi stručnjaci smatraju da je riječ o svojevrsnom “čudotvornom” začinu, koji podržava više od 600 eksperimentalno potvrđenih zdravstvenih dobrobiti.

Riječ je o kurkumi, a razlog tome je u njenom najjačem spoju zvanom kurkumin. Jeste li znali da konzumiranje cijele kurkume zapravo može pomoći u regeneraciji mozga?

U nastavku ćemo objasniti kako je to moguće…

Evo što trebate znati

Aromatični turmeron je topljivi sastojak kurkume koji su proučavali njemački znanstvenici zbog njegovog djelovanja na živčane matične stanice.

Otkrili su da se broj živčanih matičnih stanica (NSC) povećao za čak 80% kada su izloženi ar-turmeronu, što znači da mogu formirati nove zdrave moždane stanice u subventrikularnoj zoni i hipokampusu, mjestu gdje rastu novi neuroni.

Također su primijetili povećanje veličine u oba područja. Ar-turmeron može pomoći NSC-ima u regeneraciji mozga i u konačnici može dovesti do liječenja degenerativnih bolesti kao što su moždani udar ili Alzheimerova bolest.

Kurkumin je, s druge strane, također koristan za mozak jer je utvrđeno da poboljšava cjelokupno pamćenje kod Alzheimerove bolesti.

Mnogi ljudi misle da je korištenje ekstrakta kurkumina dovoljno za mnoge dobrobiti, no uz korištenje cijele kurkume nudi se niz terapeutskih spojeva koji se mogu propustiti s ekstraktom.

Primjerice, kod upale debelog crijeva ili polipa bolje je koristiti cijelu biljku jer se ekstrakt vjerojatno može apsorbirati u tankom crijevu prije nego ode u debelo crijevo, gdje je najpotrebniji.

Stručnjaci kažu da se sve ljekovito bilje često sastoji od nekoliko stotina korisnih spojeva, pa je netočno pretpostaviti da je za sva ljekovita svojstva odgovoran jedan.

Iako pronađeni kurkumin i ar-turmeron imaju značajne pozitivne učinke na tijelo i um, najviše koristi ima cjelovita kurkuma.

Izvor: megagiga

politicki24.info

Povezano

Najnovije