7 smrtonosnih simptoma koje nikada ne biste trebali ignorirati

208

Mnogi od nas su uvijek u žurbi i često zanemarimo znakove ili upozorenja iz svog tijela. To je zbog činjenice da želimo izbjeći stvarnost da nešto može biti u redu. Ne želimo razmišljati o budućnosti jer bi nam mogla stvoriti stres, ali ignoriranje simptoma može dovesti do većih problema u budućnosti ako se zanemari.

Koji su 7 smrtonosnih simptoma?
Postoje neki simptomi koje nikada ne smijete zanemariti jer mogu nanijeti nepovratnu štetu vašem životu, a možda i kobne ako ostanu neriješeni. Stoga želim podijeliti s vama 7 smrtonosnih simptoma koje trebate znati i nikada ih ne ignorirati!

Simptom: iznenadni i sve jači bolovi u gornjem desnom dijelu trbuha
Medicinsko stanje: žučni kamenci

Žučni mjehur jedan je od najmanjih organa koji se nalazi ispod jetre. Njegova je funkcija sakupljati žučni sok i puštati ga kroz tanko crijevo. Kad imate više kolesterola u žuči, u njoj se počinju stvarati kamenčići – što dovodi do boli, infekcije ili neke druge komplikacije.

Kada imate kamenje u žučnoj kesi, osjetit ćete bol oko desne strane iznad rebara i blizu kralježnice. Također je moguće imati bolove koji nisu samo iznenadni, već i jaki.

Ako ste počeli osjećati iznenadne i jake bolove u gornjoj desnoj strani trbuha, preporučuje se da ugovorite sastanak s liječnikom. Ako često imate ovu bol, koja je zajedno s hladnoćom i vrućicom, trebali biste posjetiti svog liječnika. U slučaju ozbiljne infekcije, organ može puknuti i zahtijevati hitnu operaciju.

Simptom: zamagljen, zasjenjen ili dvostruki vid
Medicinsko stanje: Dijabetes

Problemi s vidom mogu biti uobičajeni za starenje, ali dijabetes je glavni uzrok problema s vidom u dobnoj skupini od 20 do 74 godine. Kada se razina šećera u krvi nastavi nekontrolirano, oštećuju sve krvne žile, uključujući one u oku, što dovodi do rasta novih žila koje gužve i zasjenjuju vid. Te će žile ponekad uzrokovati i krvarenje.

Promjene vida simptomi su dijabetesa. Dijabetes može uzrokovati retinopatiju, kataraktu, glaukom i sljepoću. U oba slučaja, nakon što je oko oštećeno, stanje se ne može vratiti. Stoga, svaku promjenu koja se dogodi u vašem vidu treba tretirati kao alarm da nešto nije u redu.

Simptom: Trajna glavobolja
Medicinsko stanje: cerebralna aneurizma

Bol u aneurizmi mnogi opisuju kao “najgoru glavobolju u mom životu”. Aneurizma je baloniranje krvne žile, ozbiljno stanje u kojem žila može puknuti. Ovo zdravstveno stanje je smrtonosno u 40% slučajeva. Osobe s povišenim krvnim tlakom imaju visok rizik od cerebralne aneurizme, a također i žene u menopauzi zbog nedostatka estrogena.

Ako osjetite ovu bol, potrebna vam je hitna stručna pomoć:

Bol iznad ili iza očiju
Bol u vratu
Utrnulost na samo jednoj strani lica
Simptom: uporni grč u nogama
Medicinsko stanje: duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza (DVT) uzrok je grčeva, bolova ili osjetljivosti nogu. To je ozbiljno stanje u kojem postoji ugrušak u nozi koji može putovati u druge dijelove tijela, poput pluća, i može blokirati arteriju. Ako se to dogodi, to vam može zaustaviti srce i dovesti do smrti. Simptomi su bol ili oteklina na teletu, bol iza koljena ili bol i osjetljivost u bedru.

Duboka venska tromboza (DVT) je krvni ugrušak koji se nataloži u jednoj od vaših vena. To se obično događa tijekom duljih razdoblja sjedenja zbog kojih se krv u nogama skuplja. Ostali čimbenici koji povećavaju rizik od DVT-a su obiteljska anamneza i zdravstveni problemi poput bolesti srca, trudnoće ili lijekova estrogenom (zamjena tableta ili hormona).

Simptomi: Krvarenje desni
Medicinsko stanje: leukemija

Normalna funkcija komponenata krvi su crvene krvne stanice koje dovode kisik, bijele krvne stanice se bore protiv infekcije i trombociti zgrušavaju krv. U leukemiji (rak tjelesnih krvotvornih tkiva) veći je broj abnormalnih bijelih krvnih stanica. Kao rezultat toga, ne bore se pravilno s infekcijama i ne postoji normalan broj trombocita, pa se krv ne zgrušava kako bi trebala.

Zato ljudi s leukemijom lako krvare i imaju modrice. Ostali simptomi su krvarenje iz nosa, vrućica, umor ili noćno znojenje. Leukemija može liječniku dijagnosticirati leukemiju.

Simptomi: Kratkoća daha
Medicinsko stanje: Astma

Astma je ozbiljno stanje uzrokovano stezanjem mišića oko pluća, upalom sluznice dišnih putova i stvaranjem viška sluzi. Kombinacija ove trojice dat će vam otežano disanje i rezultirat će manjim zrakom u plućima. Astma može biti čak i fatalna.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, posjetite liječnika i izbjegavajte okidače astme. Neki od alergena astme su hladno vrijeme i vježbanje.