Regeneracija kože i savršene ljubičaste nijanse. Napravite domaći sapun od mrkve i meda

166

Trend domaćih sapuna sve se više širi češkim kućanstvima, a Internet je prepun raznih uputstava za izradu. Donosimo jednu neobičnu, naš sapun je sastavljen od mrkve i meda. Ovi sastojci imaju izrazita regenerativna i antioksidacijska svojstva, koji blagotvorno djeluju na kožu i ostavljaju je čistom, njegovanom i blistavom.

Liječi i štiti kožu
Na tržištu postoji obilje konvencionalnih toaletnih sapuna. Većina ih, međutim, sadrži veliki broj dodatnih kemikalija, koje su, između ostalog, štetne za kožu, uklanjanjem prirodnog zaštitnog sloja masti s njega, što uzrokuje sušenje kože i oslobađanje od prljavštine i mikroorganizama iz zraka. To rezultira aknama i upalnom kožom s crvenkastim prištićima, što nije ni ugodno ni privlačno.

Sapun od mrkve, s druge strane, proizveden je od prirodnih sastojaka i ulja čiji je sastav prirodno nježan i prepun tvari korisnih ne samo koži već i cijelom organizmu. Može zacijeliti oštećene stanice, vlažiti, očistiti, suzbiti starenje i ukloniti mitesere. i čak pomaže zacjeljivanju ožiljaka. Uz to, sadržaj beta-karotena u mrkvi razgrađuje UV zračenje i daje koži lagani brončani ton, koji djeluje kao svjetlo ten. Dobro je ne pretjerivati, inače ćete biti žuto-narančasti.

Upute za izradu sapuna od mrkve
300 ml kokosovog ulja
400 ml maslinovog ulja
100 ml bademovog ulja
200 ml vode nakon kuhanja mrkve
100 g pire od mrkve
110 g natrijevog hidroksida
½ žličice meda
10 kapi esencijalnog ulja mrkve
Pripremite područje za rukovanje i držite djecu i kućne ljubimce podalje. Nosite zaštitne naočale, košulju s dugim rukavima i gumene rukavice kako biste izbjegli nezgode s natrijevim hidroksidom. Pripremite kalupe za sapun za lijevanje. Ova količina sastojaka dovoljna je za otprilike 7 – 10 bara sapuna.

Kuhajte 100 g mrkve dok ne omekša i zgnječite vilicom ili kašu. Izlijte pire zajedno s oko dva deci bujona u drugu posudu (ili ulijte vodu iz izvorne), dodajte natrijev hidroksid i temeljito promiješajte, idealno drvenim alatom. Metal se uništava i ostavlja neželjene sastojke u sapunu. Ostavite smjesu nekoliko minuta, a zatim dodajte ulje, med i esencijalno ulje. Miješajte dok se ne zgusne. Zatim napunite kalupe i ostavite da se stavi nekoliko dana. Voila! Sapun je spreman.