Ako želite smanjiti rizik od srčanog udara, PRESTANITE S JEDNOM NAVIKOM

Objavljeno:

Postoji nekoliko uobičajenih zabluda o srčanim udarima koje liječnici često susreću, posebno među ženama. Jedna od najčešćih zabluda je da srčani udari pogađaju samo muškarce, starije osobe ili da je bol u prsima uvijek glavni simptom.

Međutim, prema riječima kardiologinje dr. Estelle Darlyse Jean, bolesti srca vodeći su uzrok smrti i za žene i muškarce, a žene često imaju drugačije simptome srčanog udara.

Dok je bol u prsima prepoznatljiv znak srčanog udara, žene često doživljavaju simptome kao što su kratak dah, bol u čeljusti ili vratu, mučnina i izrazita iscrpljenost. Ovi netipični simptomi mogu otežati prepoznavanje srčanog udara, što je razlog zašto je važno biti svjestan i drugih znakova osim boli u prsima.

Osim prepoznavanja simptoma, prevencija igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udara. Dr. Danielle Belardo naglašava da je zdravi način života najbolja mjera prevencije. Prestanak pušenja jedan je od najvažnijih koraka koje osoba može poduzeti za smanjenje rizika. Pušenje oštećuje srce i krvne žile, a istraživanja pokazuju da prestanak pušenja može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 50%. Čak i unutar prve godine nakon prestanka pušenja, rizik od bolesti srca značajno se smanjuje, navodi dr. Belardo.

Poznavanje simptoma i provođenje preventivnih mjera ključni su koraci u zaštiti od srčanih bolesti.

preuzeto

Povezano

Najnovije