ČOVJEK SE BORIO 27 SATI ZA VAZDUH, ZAGLAVLJEN U PEĆINI: Doživio je jeziv kraj, a evo šta je poslednje rekao

766

Nesrećni čovek se našao u pukotini širine između 25 i 45 centimetara, zaglavljen naopačke

Pećina Nuti Puti (Nutti Putti), u američkoj državi Juta, ozloglašena je u speleološkoj zajednici, ali je uvek privlačila avanturiste.

Krajem 2009, postala je poznata širom sveta nakon nesreće istraživača Džona Edvarda Džonsa. Njegova smrt je opisana kao “najgora koja se može zamisliti”.

Džon i njegovi rođaci odlučili su da istraže pećinu lociranu jugozapadno od jezera Juta i oko 50 kilometara od Solt Lejk Sitija.

Stručnjaci su kasnije kazali da je praktično “sam sebe živog sahranio”, jer je odlučio da istraži uske prolaze, gde su ranije organizovane akcije spasavanja.

Uprkos riziku, Džon se uvukao u izuzetno tesan prolaz koji je na kraju imao oštar zavoj. Nažalost, pogrešno je skrenuo u nemapiranu deonicu, gde je ostao zarobljen.

Nesrećni čovek se našao u pukotini širine između 25 i 45 centimetara, zaglavljen naopačke i tada počinje njegov pakao, prenosi LadBible.

On nije mogao da se okrene, jedna ruka mu je bila iznad glave, a druga pored tela.

 

 

 

Rođaci su izašli napolje i pozvali pomoć, a volonterka Suzi Motola je kasnije ispričala da je Džon bio raspoložen i pored nezavidne situacije.

“Rekao mi je: ‘Zdravo Suzi, hvala što si došla. Stvarno želim da izađem napolje’”.

Kako su sati prolazili, međutim, panika je obuzimala Džona. Tada je rekao:

“Umreću ovde. Neću izaći odavde, zar ne?”.

Više od 1.000 spasilaca pokušavalo je da izvuče nesrećnog čoveka, pomoću užadi, ali napori nisu urodili plodom. Jedan od njih približio je Džonu i upitao ga kako se oseća:

“Grozno. Ne mogu da verujem da sam naopačke. Noge me ubijaju”, odgovorio je već iscrpljen.

Nakon 27 sati iscrpljujuće borbe za vazduh Džon je počeo da gubi snagu. Spasioci su čuli kako površno diše, ali nisu mogli da mu pomognu.

Na kraju, proglašen je mrtvim 25. novembra, nakon što mu je srce stalo.

Nadležni su smatrali da je suviše opasno pokušati izvlačenje beživotnog tela, pa je odlučeno da se ulaz u pećina zabetonira.

Pećina Nuti Puti postala je grobnica Džona Edvarda Džonsa, a njegova tragedija služi kao opomena svim speleolozima u svetu.

(Telegraf.rs)