Pitanje na kojem padaju i najbolji vozači: Ko ima prednost na raskrsnici?

414

Na raskrsnici bez semafora, vozači se često suočavaju sa pitanjem ko ima prvenstvo prolaza. To je situacija u kojoj su mnogi u nedoumici, ali čuveni njemački automobilski klub ADAC već decenijama posvećeno radi na obuci i edukaciji vozača o bezbjednosti u saobraćaju.

To je, inače, najveći automobilski klub u Evropi, koji okuplja 18 miliona članova, a takođe i najveći moto klub, u koji je učlanjeno oko 1,5 milion motociklista.

Nedavno su na svojoj Facebook stranici objavili slikovni zadatak koji izaziva razmišljanje vozača.

Foto: printscreen/Facebook

Ko ima prvenstvo prolaza?

Na slici se prikazuje saobraćajna raskrsnica bez semafora, na kojoj su različiti automobili. Pitanje je – ko ima prvenstvo prolaza?

Prema pravilima saobraćaja, prvo prolazi crveni automobil jer ostaje na putu sa pravom prvenstva prolaza. Za njim prolazi žuti kamion, jer dolazi sa puta koji ima pravo prvenstva prolaza na put bez pravog prvenstva. Plavi i zeleni automobil su na putu nižeg prioriteta i uključuju se na put sa pravom prvenstva prolaza. Prema pravilu desne strane, prvo prolazi plavi automobil, a zatim zeleni automobil.

Ovaj zadatak predstavlja dobar izazov za vozače da ponovo provere svoje znanje i pravila saobraćaja, što može doprineti povećanju bezbednosti na putevima. ADAC kontinuirano objavljuje slične zadatke kako bi podstakao vozače da razmišljaju o pravilima i situacijama koje mogu nastati u saobraćaju.

preuzeto