5 GREŠAKA KOJE SVAKI RODITELJ PRAVI: Ovako djeci uništavate budućnost – POSEBNO BROJ 4

476

Plašeći se za budućnost svoje djece, roditelji traže univerzalne roditeljske tehnike koje će njihovu djecu dovesti na put do uspješnog posla i sretnog života. Ali vremena se mijenjaju i stari principi uspjeha više nisu relevantni.

Ponekad postupci roditelja, čija je namjera pomoći, zapravo mogu stvoriti izazove za budućnost njihove djece.

1. Ne dopuštaju da njihovo dijete ne uspije

Roditelj perfekcionist često i sam teži savršenstvu, što ih navodi da očekuju sve veću razinu savršenstva od svog djeteta kako ono odrasta – od toga da djetetova umjetnička djela nikad nisu dovoljno dobra do toga da njihov krevet nije savršeno pospremljen ili da ne uči dovoljno marljivo. Dijete se suočava sa stalnim kritikama i ukorima, ali mu nikada nije dopušteno da uči iz svojih pogrešaka. Djeca roditelja perfekcionista mogu i sama izrasti u perfekcioniste ili razviti nisko samopoštovanje i nedostatak samopouzdanja. Oba ishoda mogu negativno utjecati na njihove buduće karijere.

Annina majka uvijek ju je uspoređivala s Mary, govoreći: “Pogledaj kako je Mary uredna u usporedbi s tobom, Anna!” Unatoč Anninim naporima da oponaša Mary, ona nikada nije bila dorasla, a majčino kritiziranje samo se pojačalo. Annina majka nikad joj nije dopustila priliku da poboljša svoje navike i nauči osnovne vještine. Sada, s 25 godina, Anna se i dalje uspoređuje s drugima i uvijek je manjkava u vlastitim očima. Nepotrebno je reći da je ovo stalno uspoređivanje uzelo danak na njezino samopouzdanje.

2. Plaćanje djetetu za dobre ocjene

Ova je tema i dalje predmet rasprave, ali razmislite o ovoj perspektivi: zamislite sebe kao izvođača koji neprestano plaća više za proizvod ili uslugu, s djetetom kao dobavljačem koji ih pruža u zamjenu za novac ili nagradu. Ne zvuči kao dobra ideja, zar ne?

Aleksandrini roditelji nastojali su motivirati svoju kćer da bude uspješna u učenju nudeći novac kao poticaj. U početku su se Aleksandrine ocjene popravile, što sugerira da je pristup bio učinkovit. Međutim, njezini su roditelji kasnije otkrili da je izmišljala priče o izmišljenoj bolesti i dijelila ih sa svojim učiteljima. Čak je lažno tvrdila da su je roditelji stalno kritizirali zbog loših ocjena. Simpatična učiteljica je potom Aleksandri iz sažaljenja povisila ocjene. Nakon ovog incidenta, Aleksandrini roditelji su prekinuli praksu plaćanja ocjena i potražili savjet dječjeg psihologa.

3. Sprječavanje djeteta da izrazi svoje osjećaje

 

Ponekad odrasli odbacuju djetetove osjećaje kao pogrešne. Roditelji to često čine iz dobrih namjera, želeći djecu naučiti ispravnom ponašanju. Međutim, ključno je prepoznati da je temeljna vještina modernih pojedinaca sposobnost prepoznavanja i upravljanja svojim osjećajima, emocijama i potrebama.

Kate, koja sada ima 37 godina, živo se sjeća kako ju je majka natjerala da svoju voljenu lutku preda drugoj djevojčici, opominjajući je da je “pohlepna” i grdeći je jer se ljuti zbog “glupe igračke”. Kate nikada nije dobila svoju lutku natrag. Tijekom godina naporno je radila kako bi se potvrdila, naučila je reći “ne” zahtjevnim ljudima, uključujući svog šefa i kolege. Unatoč tome, Kate se često osjeća krivom kad god odbije udovoljiti njihovim zahtjevima.

4. Vršeći pritisak na svoje dijete da odluči o svojoj budućoj karijeri

Ideja da bi se osoba trebala držati jedne karijere cijeli život vjerojatno je zastarjela i nepraktična. Mnoga moderna zanimanja nisu postojala prije desetak godina, dok su druga već zastarjela.

Max je od djetinjstva imao strast prema istraživanju računala i razumijevanju raznih softverskih programa. Unatoč zabrinutosti svojih roditelja, nastavio je s tim interesom i na kraju je otkrio online tečajeve za testiranje softvera. Sada napreduje na ovom polju, iskorištavajući svoj potencijal i vještine.

Laura, koja ima 37 godina, radila je kao sociologinja za veliku konzultantsku tvrtku, ali joj je bilo teško održati karijeru nakon što je rodila sina. Tijekom porodiljnog dopusta ponovno je otkrila ljubav prema fotografiji. Počevši od jedinstvenih fotografija svog djeteta, Laura je napredovala do ponude snimanja za djecu prijatelja i poznanika. S vremenom je otvorila svoj foto studio. Laura sada zarađuje koliko i njezin suprug i uspješno upravlja svojim profesionalnim životom dok se brine za svoju obitelj. Ovaj pomak primjer je evoluirajuće prirode karijera i važnosti prihvaćanja novih prilika.

5. Zabrana korištenja društvenih mreža

Društvene mreže postale su današnji ekvivalent dvorištima i kvartovima u kojima smo se igrali kao djeca. Djeca mogu naučiti vrijedne vještine putem računalnih programa integriranih s platformama društvenih medija. Iako bi roditelji trebali podsjetiti svoju djecu na sigurnosna pravila na internetu, lišavanje djece tog iskustva može biti opasno.

Arijina majka bila je iznenađena kada je otkrila da je njezina 10-godišnja kći naučila stvarati cool videe. Još je više iznenađujuće bilo saznanje da je Aria ovu vještinu naučila koristeći TikTok. Sada im je stvaranje kratkih videa postalo obiteljski hobi.

(Brightside, prevod Novi.ba)