Budite oprezni: Ovaj omiljeni kućni aparat nikad ne uključujte u produžni kabl

553

Zima kalendarski još nije stigla, ali hladniji dani jesu, pa je značajno da se podsetimo na neke važne stvari kojih se treba pridržavati.

Veliki postotak požara odnosi se na naperavilno korišćenje pojedinih kućnih uređaja, pa nam sa svih strana ovih dana redovno stižu upozorenja.

Grejalice su drugi najčešći uzrok požara, pa je to alarm za sve koji se greju na njih, a po statistici je taj broj velik. Kada se nepravilno koriste, grejalice lako mogu postati najgora noćna mora vatrogasaca.

Stručnjaci napominju da, kada su grejalice uzrok požara, to je najčešće uzrokovano upotrebom produžnog kabla na koji ih većina spaja. Nije svaki produžni kabl sposoban da podrži različite električne snage uređaja koji su na njega spojeni, uglavnom u isto vreme. Ako ostavite produžni kabl i grejač bez nadzora, može se vrlo lako dogoditi katastrofa.

Pre nego što sledeći put uključite grejalicu, imajte na umu sledeće:

1. Nikada ne ostavljajte uključenu grejalicu bez nadzora.

2. Nemojte spavati dok vaša grejalica radi.

 

3. Držite grejač najmanje jedan metar udaljen od nameštaja, pokrivača, odeće i zavesa.

Stručnjaci savetuju i da bi bilo dobro razmisliti i o tome kako sprečiti hlađenje prostorije. Umesto da pribegavate opasnim načinima grejanja svog doma, posvetite malo pažnje tome kako zadržati toplinu u domu. Nabavite traku za prozore i vrata ili neke štitnike koji će zadržati toplinu i sprečiti da duva ispod vrata. Takođe, možete koristiti foliju s mehurićima za postavljanje na prozore.

izvor b92.net