Ovo mi radi godinama: Tajna uzgoja najljepših geranijuma na cijeloj ulici iz multiploče – oni mi cvjetaju do prvog mraza!

184

Uputstva su ista kao za geranije, surfinije i fuksije.

 

Ovu proceduru mi je poslala moja snaja, našla ju je na sajtu mimibazar i veoma je korisna.

Pažljivo sam ga zapisao i rado ću ga pomaknuti naprijed – samo slijedite proceduru i geranije će biti predivne!

Sredinom marta najčešće kupujem sadnice u multiplatu i da bih ih u dobrom stanju transportovao – pošto napolju još može biti hladno, radije ih umotam u papir odmah u radnji.

 

Kod kuće je potrebno očistiti sadnice tako što ćete ukloniti suhe, polomljene dijelove i otkinuti sve pupoljke, ako ih ima na biljkama, kako se ne bi nepotrebno iscrpljivala.

Vrh štipamo baš kod kuće, radi se o uzgoju jake i razgranate biljke, a to možete postići samo štipanjem.

 

Biljku stavljamo na toplinu i svjetlost – samo je zalijevajte.

Nakon 14 dana pojavit će se novi izdanci – na dnu, ali i na uklještenom vrhu. Ovo je znak da biljka dobija snagu i da će se divno razgranati. Duže izdanke ponovo štipamo i možete ih presaditi u saksiju.

 

Podlogu za geranije naslanjamo u saksije i u nju umiješamo perlit – odličan je aerator tla, zadržava vlagu, a pohranjuje i hranjive tvari iz gnojidbe.

Ako imate dužu saksiju (cca. 60 cm), stavite 5 biljaka.

 

Ostavite da raste na suncu naredne 2-3 sedmice – stavite je na toplo mjesto noću ako su noći još hladne. U tom periodu stalno štipamo duže izdanke i sve pupoljke koji se pojave.

Stavljamo ga na mjesto sa polusjenom, van vjetra.

 

Posle otprilike tri nedelje primenjujemo đubrivo – imam provereni Kristalon start.

Stavljam ga tek krajem aprila na prozore i ostavljam tu cijelu sezonu.

 

Nastavljamo sa štipanjem i negdje sredinom maja prestajemo sa štipanjem, nanosimo Kristalon gnojivo za voće i cvijeće i pustimo da geranijumi potisnu pupoljke, a kasnije i cvjetove.

Tokom cijele sezone gnojim jednom u 10 dana (đubrivo koristimo prema uputstvu na pakovanju.

Nemojte dozvoliti ova domaća đubriva!
“Kod mene, kada ostane kvasac, zgnječim ga u vodu i zalijem sve cvijeće.”

Evka Cíbiková

“Moja majka takođe đubri geranijume samo kvascem, izmrvi komadić kvasca u vodu, malo odstoji i zaliva, ovako velike listove i izrasline geranijuma nisam videla u životu.”

Trebamo:

2,7-3 l vode (otopljene)

Kvasac – 100 g (ja koristim dvije i četvrtine kocke kvasca)
Šećer – 0,5 šolje

pristup:
Kvasac (može i posle garancije, u ovom slučaju uopšte nije bitno) rastvoriti u maloj količini tople vode i dodati u veću posudu sa stajaćom vodom zajedno sa šećerom.

Pokrijte gazom ili drugom tkaninom i ostavite da odstoji – s vremena na vrijeme promiješajte.

Kada je proces fermentacije završen (videti po mjehurićima na površini), gnojivo je spremno. Doziramo tako što 1 šolju đubriva razblažimo u 10 l stajaće vode i zalivamo geranije jednom u 2 nedelje!

 

“U 10 litara vode dodam 1 kockicu kvasca, sacekam da se pojavi pena i dodam pepeo”.

František G.

„Ja uzgajam puzave geranije i koristim ovčiji stajnjak. Đubrivo mora biti dobro sazrelo, kompostirano i idealno takođe osušeno, samleveno i zasijano. Kupujem ga u Slovačkoj direktno na maloj farmi od prijatelja – jedno pakovanje je dovoljno za cijelo ljeto – i zaista sam blagoslovljena cvijećem.

Međutim, lakše je kupiti granule ili štapiće u redovnim vrtlarskim radnjama, ali i na internetu – jednostavno utisnite u tlo i gotovi ste. Zemljište je savršeno nahranjeno, kao i biljke, s ovim gnojivom nikada ne možete previše gnojiti tlo, a ujedno je i odlična zaštita od plijesni i drugih pošasti. To je čista sila prirode!”

“Dajem samo dno kafe, ovom idejom me zarazila komšinica koja ima geranijume kao iz časopisa – baš prelepo!”

H.L.

„Kore od banane stavim u vodu, pustim da se namaču na balkonu i zalijem. Najbolje đubrivo, cveću ništa drugo ne dajem. Preporučujem ga i za drugo cvijeće, zaista je bomba.”

Alica Minarichová

„Gnojim jodom, uvek kupujem u apoteci i par kapi u vodu. Očigledno se sviđa muškatnim oraščićem. Za jedan litar vode dovoljne su 1-2 kapi.”

Vlasta S.

 

„Ne mogu dovoljno pohvaliti piliće, ne samo za geranijume, već i za druge balkonske biljke. Samo ga unesem u zemlju prilikom sadnje i ne gnojim više – trajat će im cijelu sezonu jer se hranjive tvari oslobađaju postepeno. Cveće je uvek lepo. Štaviše, nije čak ni skup.’

Julka

„Gubrivo pravim ovako – balegu sipam u bure, razblažim vodom 1:1 i ostavim da fermentira oko 14 dana. Zatim fermentisanu masu dodam u preliv (otprilike 1 deo na 10 delova vode). Fermentirani pileći gnoj zaista treba razrijediti, inače bismo spalili biljke. Zalijevamo i jagode, paprike, kupus…”

Ľubka V.

Godinama uzgajam puzave geranije: Kad ih posadim, postupam ovako!
Prošle godine su bile prelijepe:

Gospođa Laura nam je napisala: Puzave geranijume uvek sadim u poseban supstrat za puzave geranijume. Saksije za cvijeće moraju imati duplo dno, samo tako ih možete pravilno zalijevati. U jednu saksiju ću posaditi maksimalno 4 kvalitetne transplantacije.

Oko svake transplantacije zabodem 3-4 štapa sa ovčijim đubrivom i zalijem vodom. Tri sedmice, dok se dobro ne ukorijene, zalijevam odozgo i u svako zalijevanje dodajem malo đubriva za geranije.

Posle tri nedelje mogu da sipam vodu u rupe na saksijama, geranijumi su dovoljno ukorenjeni i mogu da crpe vodu sa dna saksija.

Zalijevanje tokom ljeta
Tokom cvatnje brinem o geranijumima kao i o svima ostalima. Redovno zalijevam i dodajem đubrivo Kristalon otprilike 1-2 puta mjesečno. Pazim i na zalivanje po starici, ne svaki put, ali bar nekoliko puta mesečno zalivam geranijume infuzom koprive. takođe je odličan protiv štetočina. Uvijek zalijevam stajaćom vodom, idealno kišnicom.

Kako pripremiti preliv?
Zato samo potopite mladu koprivu u vodu i ostavite da se natopi – ja ostavim 2 sedmice i koristim samo za zalijevanje. Odlična je i zaštita od štetočina, voda od koprive ni njima ne miriše.

Laura V.

preuzeto