OVAKO ukorijenite ružu, zbog čega će vaša bašta cvjetati iz godine u godinu! ​

399

Verovatno ste već par puta prošli kroz to da ste iz prodavnice doneli prelep buket ruža, a nakon 1-2 dana je već počeo da vene. Nemojte biti tužni, radije ukorijenite ružu da se možete radovati svom grmu!

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako svojoj ruži date novi život prije nego što uvene. Pokušajte da ga ukorijenite kako bi vaše dvorište bilo obogaćeno prekrasnim novim grmljem.

Uzmite oštar nož i odrežite gornju polovinu ruže, ostavljajući cca. treba ostati dio od 25 cm. Prilikom rezanja nanesite vosak, očistite stabljiku od listova. Zatim isprobajte sljedeće 3 metode kako biste mogli ukorijeniti ružu.

1. Pripremite rastvor kvasca. Otopiti 100 mg kvasca u 10 litara vode. Podesite ružu tako da bude ⅓ prekrivena rastvorom i ostavite je 24 sata. Zatim ga operite mlakom vodom i stavite u vazu sa vodom tako da bude napunjena do pola. Uvijek dodajte vodu dok ne ukorijeni kako biste postigli ovu količinu.
2. Rastvorite 1 kašičicu meda u litru vode i dodajte stabljiku ruže do ⅓. Ostavite da odstoji 12 sati, a zatim ga prebacite u čistu vodu, na isti način kao u prethodnom slučaju.

3. Stavite stabljiku ruže u vazu s vodom i dodajte 10 kapi svježeg soka aloe vere. Aloe vera podstiče ukorjenjivanje. Vodu uvijek zamijenite tako da djelomično pokrije stabljiku, nakon 10 dana dodajte još 5-7 kapi aloe. Kada se pojave prvi korijeni ruže, možete je presaditi u saksiju, a kada dovoljno ojača i kada joj se pojave prvi listovi, možete je posaditi u otvoreno tlo.

tudasfaja.com