DOMOVI ZDRAVLJA PUNI ZBOG SIMPTOMA KOJI ZASTRAŠUJU! Javlja se u USTIMA, dr Turkulov: Ne cijedite, tečnost je ZARAZNA!

Objavljeno:

Simptom koji se javlja u ustima je znak “američkog virusa”, a doktoricaVesna Turkulov otkriva sve što treba da znamo o ovom oboljenju.

Jedan od najvećih izazova za ljekare praktičare je povišena tjelesna temperatura nepoznatog porijekla. Pacijenti koji danima, čak i nedjeljama, imaju temperaturu višu od 38,3 često su uplašeni, a mnogi od njih ne znaju kome da se obrate. Malaksalost, temperatura do 40, bolovi u mišićima, samo su neki simptomi koji u posljednje vrijeme muče djecu. U pitanju je tzv. “američki virus”, a po čemu se razlikuje od ostalih, objasnila je doktorica Vesna Turkulov, specijalistkinja infektologije i gerontologije i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

“Američki virus se zove ‘hand-foot-mouth bolest’. Zato su ga pacijenti sami proglasili američkim virusom, ali on se tako ne zove u literaturi. To je virusna bolest koja ide uz prateći osip, zato je nešto drugačiji od ostalih i zato se roditelji više zabrinu kad se virus pojavi kod djeteta. Odmah se jave jer se uplaše. Pojave se plikovi oko usta, na šakama, stopalima. Mogu da se pojave na ostalim dijelovima tijela. Postoje i neke kliničke slike koje su drugačije, ali ovo je klasična prezentacija. Dete izgleda kilavo, dobije temperaturu koja varira od 38 do 40, ali jasno se vidi da je dijete bolesno”, rekla je za RTS dr Turkulov.

Temperatura razlikuje “američki virus” od alergija, istakla je doktorica.

“Dijete kad ima alergiju, nema temperaturu. Pojave se samo promjene na koži. Za ovaj virus su specifični plikovi koji podsjećaju na varičelu. Roditelji dođu i kažu da je dijete dobilo varičelu u vrtiću. Čekaonice Doma zdravlja su pune zbog ovog virusa. Ostale respiratorne infekcije su se smanjile, a ove godine su vladale više od šest mjeseci. Sada imamo ovo, stomačni virus, alergije i ubode insekata”, otkrila je doktorka i objasnila šta svaki roditelj treba da zna.

“Ima nekoliko važnih stvari. Prva je to što ovaj virus izazivaju dvije vrste virusa, koksaki i enterovirus. Roditelji kad čuju za koksaki, odmah se uplaše da će ovaj virus napasti srce. Ovaj virus izaziva neki tip koksakija koji nema nikakve veze sa srcem. Drugo, pošto je virusno oboljenje u pitanju, antibiotici ne treba da se piju. Za visoku temperaturu se daje paracetamol ili ibuprofen”, rekla je dr Turkulov i dodala:

“Same promjene na koži ne treba cijediti ili stiskati, jer je tečnost u plikovima zarazna. Roditelji mogu da se zaraze preko djeteta. Ono što karakteriše ovu bolest i što roditelje najviše brine jeste gubitak apetita. Dijete plikove ima u ustima i izuzetno bolno reaguje, otežano jede. Važno je naglasiti da ne brinu, bitno je da dijete ne dehidrira. Postoje kliničke slike bez temperature, ali djetetu treba dati paracetamol ili ibuprofen da se obezbole promjene u ustima. Toplo preporučujem sladoled”, rekla je doktorka i istakla da osoba koja ima “američki virus” ne treba da se kreće među ljudima.

“Bolest traje od sedam do deset dana. Prenosi se jako lako, izuzetno je zarazan virus, bilo da je to kapljičnim putem ili preko zajedničke površine. Treba pojačati higijenu i izbjegavati kolektiv dok ne prođe deset dana”, objasnila je dr Vesna Turkulov.

(MONDO)

Povezano

Najnovije