NISU UVIJEK HEMOROIDI: Evo šta znači kada imate KRV U STOLICI, može biti SIMPTOM ozbiljne BOLESTI, odmah REAGUJTE

Objavljeno:

U ovom slučaju bitno je da posetiti lekara!

Hemoroidi predstavljaju problem mnogim ljudima. Osim što stvaraju neprijatan osećaj, ovo stanje se može zakoplikovati čak i do te mere da zahteva hiruršku intervenciju. Najčešće je posledica predugog sedenja, fizičke neaktivnosti i začinjene, masne hrane. 

Najčešći simptomi hemoroida su:

 • Bol tokom i nakon pražnjenja creva
 • Krv u stolici
 • Svrab anusa
 • Iritacija kože anusa
 • Ispadanje hemoroida
 • Otok u području anusa
 • Pojava venskih čvorova u predelu anusa

Mast za hemoroide

Mast za hemoroide može da reši problem efikasno i u kratkom roku. Ima različitih masti, neke možete da kupite u apoteci, neke možete i da pravite, a postoje i prirodne masti za hemoroide. Masti se nanose direkno na kvržicu, i ostavljaju se da deluju tokom noći.

Možete hemoroide izlečiti i na tradicionalan način. Sigurno ste čuli za upotrebu svinjske masti. Pre upotrebe ona se pere u devet voda, a zatim se nanosi na gazu, pa na obolelo mesto.

Gasovi

Foto: Profimedia

Ulja za hemoroide

Kada pričamo o brzim i efikasnim rešenjima koja vam mogu za kratko vreme otkloniti bol i neprijatnost, onda moramo da spomenemo i ulja za hemoroide.

Kantarionovo ulje jedno je od najučinkovitijih kada su u pitanju šuljevi i otklanja ih na jednostavan način. Dovoljno je tuferom mažete obolelo mesto nekoliko puta dnevno i brzo ćete osetiti olakšanje. Upala se smanjuje, peckanje prolazi, a hemoroidi se smanjuju redovnom upotrebom ovog ulja.

Osim kantariona i ulje od badema, ima moćna svojstva. Ako imate problem sa spoljašnjim hemoroidima, bademovo ulje doneće trenutno olakšanje, a vremenom će smanjiti otok.

Hrana kao prevencija

Jako je bitno šta jedete kada vam se hemoroidi pojave. Ishrana za hemoroide je bitna i za prevenciju, ali i kada nastupi faza lečenja. Pijte što više tečnosti, neka to budu čajevi i voda. Izbegavajte u potpunosti gazirana pića i alkohol. Voda će vam pomoći kod opstipacije i omekšaće stolicu. Unosite sveže voće i povrće, integralni hleb.

Vlaknaste materije će biti blagotvorne za vaša creva, pa se preporučuje da unosite cveklu, jabuke, brokoli.

Masna hrana koja je pritom i začinjena načiniće dosta štete u ovom stanju. Ostavite po strani peciva, grickalice i slatkiše jer oni stežu stolicu, a to nikako nije dobro kada imate šuljeve. Izbacite ljutu hranu iz jelovnika, bar na neko vreme, dok se sve ne dovde u red.

Pazite šta jedete i pijete, jer od vaše ishrane zavisi koliko će proces lečenja trajati i da li će biti uspešan.

Čajevi

Znate za čajeve za vene? Hemoridi jesu zapravo proširene vene i mnogi čajevi će vam pomoći u tome da varenje bude bolje, da imate mekšu stolicu, ali i da smirite upalu.

Kako izlečiti hemoroide sa čajevima i koji je čaj najbolji za to?

Rastavić deluje kao diuretik i ima prtivupalno dejstvo, pa je tako sjajan u lečenju dosadnih i bolnih šuljeva. Pomoćiće vam i čaj od peršuna, ali i od kestena. Čajevi se preporučuju kao dodatno sredstvo za lečenje hemoroida, pa će vam oni samo olakšati i ubrzati proces izlečenja. 

U svakom slučaju, ukoliko se stanje ne popravi konsultujte se sa svojim lekarom.

Krv u stolici može ukazati i na neke druge zdravstvene probleme.

Minimalna količina sveže krvi u stolici

Pod minimalnom količinom sveže krvi podrazumeva se kad se nakon brisanja naiđe na tačkice ili obrise krvi na toalet papiru, ili ukoliko se u WC šolji ili na samoj stolici uoče kapljice krvi. Uzrok tome je najčešće problematika vezana za analni kanal. Uobičajeni uzroci pojave minimalne količine krvi u stolici uključuju:

 • Hemoroide
 • Analnu fisuru
 • Polipe debelog creva
 • Proktitis – upala sluznice završnog dela debelog creva, koja može uzrokovati povremenu pojavu rektalnog krvarenja, praćenog prisutnošću sluzi ili prolivastih stolica, kao i bolova prilikom defekacije.

Pojava sveže krvi u stolici je najčešće dobroćudne prirode (u otprilike 90% slučajeva), međutim u nekim slučajevima se može raditi i o simptomu ozbiljnih stanja, poput kolorektalnog karcinoma, jer se isti obično javlja bez pratećih bolova ili druge simptomatologije.

Postojanje veće količine krvi u stolici

Krvarenje iz donjih partija digestivnog sistema (hematohezija) se može manifestovati pojavom obilnije količine svetlo crvene ili tamno crvene krvi, kao i koaguluma. Uzroci mogu biti:

 • Divertikuloza debelog creva
 • Karcinom debelog creva
 • Infekcije i hronični upalni procesi – IBD
 • angiodisplazija ili ishemija

Dijagnostika

Nakon isključenja da je krvarenje porekla iz gornjih partija digestivnog sistema, treba obavezno uraditi kolonoskopski pregled. Ovaj pregled je dijagnostičko-terapijska metoda izbora u evaluaciji krvarenja iz debelog creva. Prednosti su mogućnost jasnog identifikovanja mesta krvarenja, mogućnost uzimanja uzoraka za patohistološku analizu, kao i mogućnost istovremenog terapijskog delovanja. U slučaju da se ne utvrdi jasno izvorište krvarenja, preporučljivo je učiniti i dodatnu dijagnostiku.

sd.rs

Povezano

Najnovije