BOL U KOSTIMA, VISOK PRITISAK I TUGA: Simptomi da vam u tijelu nedostaje ovaj VAŽAN VITAMIN

Datum objave:

- Advertisement -

Vitamin D (sunčev vitamin) pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog crijeva, prostate, i još mnogo toga. Pogledajte neke od glavnih simptoma deficita vitamina D, koje ste možda previdjeli.

  1. Bol u mišićima i kostima

Konstantan bol ovog tipa je jedan od primarnih znakova nedostatka vitamina D. Vaše tijelo prestaje sa izgradnjom koštane mase oko 30 godine, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze.

  1. Često se osjećate tužno
- Advertisement -

Da li ste tužni sve vrijeme bez ikakvog posebnog razloga? Depresija i promjene raspoloženja su često povezani sa nedostatkom vitamina D u vašem tijelu. Serotonin, hormon koji je odgovoran za raspoloženje je stimulisan u zavisnosti od količine vitamina D. Mnoge studije su pokazale kako povećana izloženost suncu može učiniti ljude sretnijim.

- Advertisement -

3.Hronično oboljenje desni

Dovoljno vitamina D je važno i za vaše oralno zdravlje. Paradentoza je hronično stanje gdje bakterije uzrokuju da desni otiču i kvare se. Neke studije ukazuju na direktnu ulogu sunčeve svjetlosti u smanjenju rizika od paradentoze.

4.Visok krvni pritisak

- Advertisement -

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, je još jedan znak da vašem tijelu manjka vitamina D. Istraživanja pokazuju da postoji veza između vitamina D i hipertenzije

5.Umor i pospanost

Ako se osjećate umorno bez razloga, onda bi to moglo biti zatošto je vaše tijelo manje izloženo sunčevoj svjetlosti i drugim izvorima vitamina D. Istraživanje povezuje nedostatak vitamina D sa sindromom hroničnog umora. Nizak nivo vitamina D u telu učiniće da osjećate letargiju. Ovaj simptom je posebno izražen kod starijih ljudi.

6.Promjene raspoloženja

Kao što je ranije pomenuto, receptori za vitamin D su pronađeni u mnogim dijelovima mozga koji utiče na vaše raspoloženje i emocije. Studije pokazuju da je nedostatak vitamina D usko povezan sa mentalnim bolestima kao što su stres, anksioznost i depresija.

7.Prekomjerna težina

Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa razvojem gojaznosti i povećava rizik od komplikacija povezanih sa gojaznošću. Vitamin D pomaže gojaznim pacijenatima da izgube na težini. Ako ste brzo stekli suvišne kilograme, čak i ako redovno vježbate i uzdržavate se od prejedanja, nedostatak vitamin D bi mogao biti jedan od osnovnih uzroka.

8.Digestivni problemi

Nedostatak vitamina D može uticati na digestivne probleme. Sunčev vitamin pomaže da vaš digestivni sistem apsorbuje masti pravilno. Nedostatak vitamina D može dovesti do brojnih crevnih problema poput netolerancije na gluten, inflamatorne bolesti crijeva, i Kronove bolesti.

9.Alergije

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D takođe ima ulogu u razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imuni sistem. Neke od alergija vezanih za ovakve situacije uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

Izvor:Novi.ba

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO