ZABIO JE PLASTIČNE VILJUŠKE U ZEMLJU , PO CELOJ BAŠTI: NIKOME NIJE BILO JASNO ZBOG ČEGA,A ONDA SU OTKRILI RAZLOG…PA TO JE GENIJALNO! (FOTO)

72

Polako nam se bliži proljeće i vrijeme sadnje , obrade vrtova i planiranja šta zasaditi ove godine i kako. Stoga smo odlučili da vam pomognemo barem u neim stvarma kada se radi o vašem vrtu.U nastavku vam donosimo neke trikove i savjete , koji će vam uštediti , vrijeme i novac ali i olakšati brigu o vrtu , a vaš vrt će biti ljepši , bolji i rodniji nego ikada , sigurni smo da će vas vaše biljke nagraditi za sve štoučinite za njih.

Prvi od trikova o kome ćemo pisati je izvodiv uz pomoć obične plastične flaše , od soka naprimjer. Ukoliko imate jednu takvu veliku flašu , rasijecite je po pola i svaku polovicu stavite preko zasađenog sjemena , na taj ćete način zašititi sjeme od ptica , i drugoh štetčina , ali od hladnoće te vremenskih nepogoda.
Zatim ako je vrijeme naglo zahladilo , a vaše su biljke počele rasti , adekvatan i jednostavan način da ih zaštitite jeste obična prozirna folija, ta folija će vaše biljke zaštiti od hladnoće , kiše i mraza , ali će omogućiti prolazak sunčevih zraka tao da biljke neće biti u mraku i nesmetano će pratiti proces fotosinteze i dalje rasti.
VAše biljke možete pasivno zalijevati tako što ćete u staklene boce nasti vodu , a boce zabiti u zemlju pored biljke tako da će biljke uzimati onoliko tečnosti koliko im je neophodno u datom trenutku , a vi nećete morati stalno proveravati da li je zemlja suha.

NAjjednostavniji način da napravite prosto za sađenje biljki jeste da uzmete stari kalup za muffine i položite na zemlju i dobit ćete savršene jamice , jednakog razmaka. I posljedni ali ne manje bitan savjet za kako prestrašiti štetočine poput mačaka , zečeva i pasa , zabodite po svom vrtu občne plastične viljuške , to će adekvatno zaštiti vaše biljke jer će prestrašiti životinje.