NI JEDNE MI CIPELE NE MOGU: EVO ZAŠTO VAM OTIČU NOGE I TIJELO,TO JE SIMPTOM KOJI NE SMIJETE ZANEMARITI!

Objavljeno:

Zadržavanje vode odnosno tečnosti u tijelu je ozbiljan zdravstveni problem koji može imati teške posljedice. Mnogo teže od samo izgleda i osjećaja nadutosti sim toga iza ove pojave su mogu kriti različita , poprilično teška medicinska stanja , ali i neka banalna , u nastavku ovog članka vam donosimo pojašnjenje zašto ovu pojavu ne smijete zanemariti.

Ljudski je organizam sačinjen od 70 % vode , odnosno tečnosti, ta se voda nalazi u cirkulirajućem organu odnsno krvi , u vidu plazme svojim velikim dijelom , osim toga ona je prisutna u mekim tkivima , zatim u mišićima, pa čak i kostima. Voda je itekako neophodna za normalno funkcionisanje organizma , ali ukoliko vaš organizam zadržava veće količine tečnosti odnosno prekomjerne , to moe biti itekako opasno po vas. KAko ćete prepoznati to zadržavanje vode , je zapravo najjednostavnije od svega , primjetit ćete da vam otiću ruke, šake , zglobovi , stopala , vjeđe , predio oko očiju.
Iako samo povremeni edemi nisu neki veliki problem , te mogu nastati zbog na primjer prekojernog unosa soli , ukoliko se točesto dešava predstavlja veliki i ozbiljan problem,koji ukazuje na neka ozbiljna medicinska stanja, poput bolesti bubrega , problema sa srcanim misicem , cirozu jetre , ranu menopauzu.

Kako ćete razaznati da l se radi o ishrani ilio nekom problemu u organizmu , pa zapravo prosto da ne može biti prostije , nekoliko dana smanjite unos soli na minimum , jer uravo ta namirnica koju često prekomjerno koristimo ,je uzrok zadržavanja vode u organizmu. Jer naime so je po hemijskoj formuli NaCl , a natrij je ta supstanca koja u našem organizmu za sebe veže vodu , te je zadržava u međućelijskom prostoru. Ukoliko to ne dovede do nestanka edema neophodo e da se javite ljekaru.

Ljekar može tražiti brojne analize da ustanovi koji je uzrok zadržavanja vode. Ti uzroci su različiti , među najčešće spada srčano ppuštanje ,ali ono je pored edema praćeno simptomima poput otežanog disanja , sojećaja nedostatka vazduha , zatim nemogućnost ležanja na ravnojpodlozi i spavanje na povišenom uzglavlju ,to mogu biti i bolesti bubrega koje su praćene promjenama u uestalosti mokrenja posebno tokom noći , najčešće obolje nje iz vog spektra je bubrežno zatajenje koje se prinarn očituje povećalom učestalošću mokrenja posebno tokom noći , više od šest puta , apotom u poodmaklom stadiju smanjnom ulestalošću i preiorbitalnim edemima.

Povezano

Najnovije