SVE VRIJEME SMO BILI U ZABLUDI: Evo čemu služi RUČICA na retrovizoru automobila

84

Mnogi vozači nikada ne koriste ručicu na retrovizoru i nikada nisu razmišljali čemu ona služi.

Naravno, iskusni i dugogodišnji vozači sigurno znaju o čemu je riječ. Kako god bilo, mala ručica na unutrašnjem retrovizoru sigurno ne služi za vešanje raznih ukrasa…

To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslijepe svjetla vozila koji se nalazi iza njega.

kv1

Stručnjaci objašnjavaju što se zapravo događa:

“Prilikom noćne vožnje može se desiti da vas zaslijepe jaka svjetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas. Na donjem dijelu retrovizora je ručica koju gurnete ili povučete. Ogledalo se pomjeri prema dolje ili gore i jaka svjetla iza vas vam ne smetaju. Vratite polugu u početni položaj i ogledalo će se vratiti identičan položaj”, objašnjava instruktor vožnje.

kv

Instruktori su dodali da se i unutrašnji i vanjski retrovizori namještaju tek pošto je vozačevo sjedište u položaju koji je najugodniji za vožnju.

Takođe, kada namještate unutrašnje ogledalo, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila najbolja moguća. Upravo taj retrovizor prikazuje objekte najrealnije.