ZNATE LI KO JE BIO OTAC IVANA TASOVCA? GLEDALI STE GA NA TV-U: Iznenadit ćete se kad čujete koja poznata LIČNOST JE U PITANJU

77

Bivši ministar kulture u žalosti ostavio je u žalosti 19 godina mlađu suprugu Mariju Borotu, koja mu je nedavno podarila sina Luku.

Njihov brak važio je za jedan od najskladnijih na javnoj sceni, a Tasovcu mnogi mogu pozavidjeti na lijepoj supruzi.

Inače, malo ko zna da je njegov otac bio poznati glumac. U pitanju je slavni jugoslovenski i srpski glumac Predrag Tasovac koji je preminuo 2010. godine.

Gimnaziju je završio u Beogradu, studirao najpre na Ekonomskom, a potom književnost na Filozofskom fakultetu. Presudila je, ipak, sklonost ka glumi kojom je počeo da se bavi sredinom četrdesetih godina prošlog vijeka, najprije u Narodnom pozorištu u Beogradu, pa u Kulturnoj ekipi Prve proleterske divizije. Godine 1947. postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, da bi se 1953. vratio u nacionalni teatar, kojem je ostao veran do posljednjeg dana.

Igrao je kako u matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu, tako i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Dečjeg pozorišta „Boško Buha”, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u mnogim predstavama koje su izvođene u okviru Dubrovačkih ljetnjih igara, gde je ostvario brojne uloge. Publika će se sećati njegovog Stiva u predstavi „Ana Karenjina”, Stepana Astahova u „Tihom Donu”,Klaudija u „Hamletu“, Migajeva u ostvarenju „Talenti i obožavaoci”, Šjor Iže u „Ribarskim svađama”, pukovnika Pikeringa u „Pigmalionu”, doktora Katića u „Sabirnom centru”…

Takođe je igrao i u velikom broju televizijskih drama, u tv serijama, a ostvario je i dvadesetak filmskih uloga. Svoj prvi film Svi na more snimio je 1952.

Jedna od prepoznatljivih je ona gdje Danilo Bata Stojković, u ulozi Veselina Vese Cvetkovića, šeta plažom zajedno sa izvjesnim gospodinom Ilićem kog tumači Predrag.