RAK BUBREGA JE NAJTEŽE OTKRITI: Ovo mogu biti najraniji znaci da tijelo razara ova opaka bolest!

Objavljeno:

Bubrezi filtriraju krv i proizvode mokraću, kojom se štetne materije izlučuju iz organizma, pa je samim tim njihova funkcija vrlo važna za celokupno zdravlje. Rak bubrega se sve češće javlja, a simptomi ponekad mogu da budu dobro skirveni.

Postoji više tipova raka bubrega, a među njima je najčešći karcinom bubrežnih ćelija koji čini oko 85% svih slučajeva.Faktori rizika:

Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih faktora rizika. Osobe koje puše, gojazne su i imaju povišen krvni pritisak su u najvećem riziku da obole od raka bubrega, kažu lekari. Nastanku raka bubrega doprinosi bubrežni kamenci, hronična upala bubrega, ali i izloženost određenim hemijskim supstancama.

Rani rak bubrega često nema nikakvih simptoma ili ih pacijenti zanemraju jer se simptomi mogu pomešati sa nekim bezazlenijim tegobama. Ukoliko primeite neki od ovih znakova i ukoliko oni se nestaju nekoliko dana, bilo bi dobro da se javite lekaru:

  1. Krv u mokraći

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega, objašnjava doktor Džihad Kauk sa klinike u Klivlendu. Takođe i neuobičajena promena boje mokraće može ukazivati na ovu bolest.

  1. Bol u donjem delu leđa ili sa strane

Znak bolesti može da bude bol u donjem delu leđa ili sa strane. U slučaju kada tumor napreduje, on pritiska okolno tkivo i tada nastaju bolovi.3. Stalni umor

Stalni umor, tromost i manjak energije koji traje danima može da ukazuje na ovu bolest.

  1. Nagli lgubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Ako imate problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to može da počne da se manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu da budu njihov uzrok.

  1. Anemija

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali ako se pojave, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

Dijagnoza:

Bubrežni karcinom se može dijagnostifikovati ultrazvukom (UZV) ili kompjuterizovanom tomografijom (CT, skener), mada magnetna rezonanca (MR) daje detaljniji prikaz tumora i njegovog prodiranja u okolne strukture.

Lečenje:

Rak bubrega leči se u zavisnosti od tipa tumora, opštem stanju bolesnika, kao i od stadujuma bolesti. Kod većine pacijenata primenjuje se hirurško lečenje, čak i kod onih sa metastazama,piše Stil. (haber.ba)

Povezano

Najnovije