Inventar kućišta lijekova. Kako prepoznati pokvarene lijekove

232

U većini sanduka s lijekovima najvjerojatnije izgleda slično – napunjeni sirupi protiv kašlja, napola prazne tablete i tablete, prosuti flasteri ili samo prazna kutija. Stoga nije vrijeme pogledati u škrinju s lijekovima i ukloniti sav potencijalno opasan i pokvaren sadržaj iz njih.

Osnovni su prilozi i letci
U idealnom slučaju, svi lijekovi koji naseljavaju našu kutiju za prvu pomoć trebaju imati netaknutu posudu, kutiju s datumom isteka i letku s pakovanjem koji sadrži upute za uporabu i popis nuspojava. Na taj način možete lako pratiti koji lijekovi se mogu raditi, a koji se izdaju na recept, a nisu pogodni za proizvoljnu upotrebu ili kojima je istekao rok trajanja. Odbacite sve lijekove prosute, razbijene i otvorene.

Kako prepoznati izliječen lijek kada ne znamo rok trajanja
Možda dobro znate svrhu lijeka, ali više ne znate koliko dugo je unutar škrinje. Međutim, sasvim je lako znati da s pripremama nije sve u redu i da su njegove najbolje godine već odavno prošle.

Tablete moraju biti netaknute i ne smiju se raspadati ili promijeniti boju. Bilo kakve žućkaste ili crnkaste nijanse ukazuju na uništenje i beskorisnost.
Kapsule ne smiju biti izobličene, prolivene ili ljepljive.
Masti i kreme ne smiju se prelijevati ili biti vodenasti ili, naprotiv, očvrsnuti, gnojni ili zrnati. Ne bi smjele mijenjati boju ili miris.
Kapi u nos, oči, uši ili druge vrste tekućih lijekova ne smiju sadržavati naslage, mjehuriće ili zamućenost, ne smiju omekšati ili mirisati.
Lijekovi nakon isteka ili pokazivanja gore opisanih promjena ne samo da gube izvornu učinkovitost, već mogu biti i opasni za zdravlje. Stoga ih izbjegavajte koristiti i predajte u najbližu ljekarnu. Ni pod kojim uvjetima ih ne treba bacati u smeće.