Top 5 kućnih lijekova za bolove tijekom razdoblja

137

Menstruacijska bol je obično poznata kao bol u razdoblju. Uzrokovano je prirodnim krvarenjem iz rodnice tijekom ženskog mjesečnog razdoblja. Obično su menstrualne bolovi blagi, ali njihov intenzitet može se pogoršati kod određenih žena.

Razdoblje ili menstruacija normalno je vaginalno krvarenje kao dio mjesečnog ciklusa žena. Tijekom ovog procesa maternica odbacuje sluznicu jednom mjesečno i može imati normalnu bol, grčeve i nelagodu. Međutim, bol i nelagoda mogu se pogoršati kod određenih osoba koje su poznate kao dismenoreja. (1, 2)

Ovdje su domaći lijekovi za ublažavanje bolova tijekom razdoblja
Metodologija liječenja boli u razdoblju ovisi o ozbiljnosti menstrualne boli. Uobičajeni menstrualni grčevi i bolovi u zdjelici mogu se ublažiti nekim kućnim lijekovima protiv bolova, međutim, liječnička konzultacija neophodna je u slučaju abnormalnih menstrualnih bolova uzrokovanih nekom vrstom infekcije ili zdravstvenog stanja.

Neki od domaćih lijekova protiv bolova u razdoblju uključuju:

Uključivanje bilja u prehranu
Bilje s protuupalnim i spazmolitičkim svojstvima može pomoći u ublažavanju oteklina i bolova povezanih s menstruacijom.

Čaj od kamilice: Tradicionalno se zna da se kamilica koristi u liječenju vrućice, upala, grčenja mišića, menstrualnih poremećaja. Studija je pokazala da upotreba čaja od kamilice pomaže u ublažavanju bolova, grčeva i oteklina.

Đumbir: U jednoj od studija provedenih na sveučilišnim studentima 2005.-06., Otkriveno je da je učinak đumbira jednako učinkovit kao i drugi lijekovi poput mefenaminske kiseline i ibuprofena u ublažavanju menstrualnih bolova povezanih s primarnom dismenorejom.

Cimet: U studiji koju je Sveučilište medicinskih znanosti Ilam provelo na studenticama, primijećeno je da cimet djeluje na smanjenje menstrualnog krvarenja i ublažavanje bolova i grčeva bez štetnih nuspojava.

Kopar: U studiji koju je 2011. godine provelo Sveučilište medicinskih znanosti Qom iz Irana na grupi studenata, primijećeno je da kopar djeluje učinkovito kao i mefenaminska kiselina u ublažavanju boli povezane s bolovima u normalnom razdoblju.

Kurkuma
Spoj kurkumin, prisutan u kurkumi, igra važnu ulogu u ublažavanju bolova u razdoblju. Ovaj aktivni spoj prisutan u kurkumi ima nekoliko znanstveno dokazanih zdravstvenih blagodati. Protuupalna i antioksidativna svojstva kurkume čine je snažnim biljnim lijekom. U studiji je utvrđeno da konzumacija kurkumina pomaže u smanjenju težine predmenstrualnog sindroma (PMS).

Masiranje esencijalnim uljima
Masiranje je oduvijek izvrsno ublažavalo bol. Masaža tijekom 20 minuta vrlo je učinkovita u ublažavanju bolova tijekom razdoblja. U jednoj od studija na ženama koje pate od endometrioze, otkriveno je da je masažna terapija doista pomogla u ublažavanju menstrualnih bolova od placeba.

Primjena topline
To je vrlo česta i široko korištena tehnika za ublažavanje bolova tijekom menstruacije kroz vijekove. Primjena topline na trbuh i donji dio leđa može se smatrati učinkovitim u ublažavanju bolova povezanih s menstruacijom. U studiji je otkriveno da je toplinska pločica koja sadrži željezni čip jednako učinkovita kao ibuprofen protiv primarne dismenoreje.

Izbjegavajte određene namirnice
Bolje je izbjegavati određene prehrambene proizvode koji mogu uzrokovati nadutost, zadržavanje vode i upale tijekom razdoblja. Neka hrana uključuje:

Alkohol
Kofein
Gazirana pića
Masna hrana
Slana hrana
Smanjivanje unosa ove hrane može ublažiti bol tijekom menstruacije.

Koje su vrste menstrualnih bolova?
Na temelju patofiziologije menstruacija ili bolovi u menstruaciji mogu se klasificirati u dvije kategorije, primarnu i sekundarnu dismenoreju. Primarna dismenoreja je menstruacijska bol uzrokovana bez ikakve osnovne bolesti, dok je sekundarna dismenoreja bol uzrokovana nekom vrstom infekcije ili bolesti. (3)

Čest uzrok sekundarne dismenoreje je endometrioza, miomi (miomi), adenomioza, polipi endometrija, upalna bolest zdjelice i uporaba intrauterinog kontracepcijskog uređaja. (3)

Primarna dismenoreja može se pojaviti tijekom početka razdoblja i nastavlja se do kraja života tijekom svakog razdoblja, međutim sekundarna dismenoreja se javlja kasnije u životu zbog nekih prepoznatljivih infekcija i bolesti.