Zašto žene imaju veći rizik od srčanih bolesti nego muškarci?

172

Oduvijek se podrazumijevalo da su bolesti srca muški problem, no statistika govori suprotno. Rizik od srčanih bolesti u žena veći je u usporedbi s muškarcima. U Sjedinjenim Državama primijećeno je da od 4 žene, 1 ima poremećaje povezane sa srcem.

S obzirom na korijene našeg patrijarhalnog društva, žene se uvijek upućuju na kućanske aktivnosti, dok su se muškarci brinuli o energetski intenzivnim aktivnostima. Ovakva raspodjela posla povećava rizik od srčanih bolesti u žena. Međutim, nedavni trendovi promijenjeni su pa tako i naš način života i prehrambene navike.

Približavamo se točki u kojoj smo uglavnom ovisni o izumima koji smanjuju radnu snagu, a s druge strane konzumiramo visokokaloričnu prehranu. Ukratko, prilagođavamo se pozitivnom kalorijskom okruženju koje je glavni uzrok srčanih bolesti među ljudima.

Žene su glavna žrtva ove suvremene promjene u načinu života i mogu rezultirati ozbiljnim srčanim poremećajima. Neki simptomi bolesti srca mogu biti slični kod muškaraca i žena, no neki od simptoma jedinstveni su za žene i mogu se pojaviti tek nakon ozbiljnih bolesti srca.

Što je bolest srca?
Bolesti srca (1, 2, 3) mogu se definirati kao skup nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu ne samo utjecati na zdravlje srca, već mogu utjecati i na vaskularno zdravlje. U težim slučajevima može dovesti do moždanog udara i oštećenja perifernih arterija. To može promijeniti fizičku strukturu zalistaka i može uzrokovati nekoliko zdravstvenih stanja poput reumatskih bolesti srca i kardiomiopatije.

Koji su jedinstveni srčani uvjeti za žene?
Bolesti srca imaju nekoliko zdravstvenih stanja. Neki od zdravstvenih uvjeta jedinstvenih za žene uključuju:

Koronarna mikrovaskularna bolest (MVD): Stanje srca koje utječe na male arterije srca
Sindrom slomljenog srca: Ekstremni emocionalni stres koji dovodi do ozbiljnog, ali često kratkotrajnog zatajenja srčanog mišića
Koji su simptomi bolesti srca u žena?
Simptomi bolesti srca (4, 5, 6), poput bolova u prsima, pritiska ili neke vrste nelagode koja traje nekoliko minuta, jednaki su i za muškarce i za žene. Međutim, najuočljivije je to što se žene ne žale uvijek na bolove u prsima, već nailaze na neku vrstu srčanog udara.

Opažanjem je bilo vrlo jasno da srčani napadi možda nemaju simptoma kod žena u usporedbi s muškarcima. Neki od simptoma bolesti srca jedinstveni za žene uključuju:

Probavne smetnje
Nelagoda u trbuhu
Nelagoda u vratu, čeljusti, ramenu i gornjem dijelu leđa
Bol u jednoj ili obje ruke
Kratkoća daha
Vrtoglavica
Povraćanje i mučnina
Neobjašnjiv umor
Znojenje
Ovi simptomi nisu vrlo uočljivi poput mučne boli u prsima koja bi mogla biti posljedica začepljenja u manjim arterijama osim glavnih arterija.

Koji su čimbenici rizika od bolesti srca?
Postoji nekoliko čimbenika rizika za bolesti srca. Ovdje smo pokušali pokriti neke čimbenike rizika koji mogu dovesti do srčanog udara u žena.

Pušenje
Pušenje (5, 6, 8, 10) glavni je uzrok srčanih bolesti i ima veći utjecaj na žene starije od 35 godina od muškaraca. Pušači imaju vjerojatnost da će imati četiri puta veći rizik od oboljenja srca od nepušača. Pušenje može povećati rizik od srčanih bolesti na sljedeći način:

Pušenje u krajnjem slučaju može dovesti do zgušnjavanja krvi, pa čak i do zgrušavanja krvi
Poznato je da nikotin povećava krvni tlak i može oštetiti srce
Može oštetiti stijenke krvnih žila
Što duže pušite, to ste ranjiviji.

Fizičke aktivnosti
Naš socijalni i kulturni okvir takav je da ženama nudi manje fleksibilnosti u pogledu tjelesne aktivnosti. Rizik od srčanih bolesti veći je kod fizički manje aktivnih žena

Tjelesne aktivnosti (5, 6, 8, 10) pomažu vam u održavanju krvnih žila fleksibilnim i snažnim srčanim mišićem te sprječavaju taloženje u arterijama i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

U prosjeku bi žena trebala imati najmanje 30 minuta svakodnevnih tjelesnih aktivnosti kako bi izbjegla rizik od srčanih bolesti.

Stres
Dugotrajni stres (5, 6, 8, 10) povećava rizik od srčanih bolesti. Ako imate vaskularne poremećaje, dugotrajni stres može rezultirati srčanim udarom.

Emocionalna uznemirenost također mogu potaknuti srčani udar, a rizik je još veći ako imate druge navike poput pušenja i pijenja, nedovoljne tjelesne vježbe i nezdravih prehrambenih navika.

Visoki krvni tlak
Visok krvni tlak ili hipertenzija (5, 6,7, 10) povećava rizik od srčanih bolesti. U ovom stanju, krv vrši neizmjeran pritisak na stijenku arterije i ako nastavi dulje vrijeme, može oštetiti vaše srce.

Stanje visokog krvnog tlaka može biti u obitelji i što povećava rizik od srčanih bolesti ako imate nezdrav način života.

Stanje visokog krvnog tlaka visoko je u žena Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama i ima veći rizik od srčanih bolesti. Uglavnom je uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, uz ograničene tjelesne aktivnosti.