VLAGA U KUĆI JE OPASNA PO ZDRAVLJE: Savjet majstora kako da je se riješite, evo šta trebate uraditi

Objavljeno:

Mahanje čarobnim štapićem ipak neće pomoći! Protiv vlage i plijesni treba poduzeti odlučne korake. Sve ovisi o konkretnom problemu, ali za svaki postoji rješenje! Jedan je pristup ako vlaga probija stare podrumske zidove, drugi ako su zidovi vlažni zbog nedovoljne toplinske izolacije i slabe ventilacije prostora, treći ako je riječ o ravnom krovu koji prokišnjava i treba sanaciju. I sami stanari izvor su vlage. Znate li da zrak u Vašem stanu može primiti do 5 litara vode dnevno koja se stvara samo od stanara?

Vlaga u kući

Živjeti u umjerenoj klimi i imati četiri godišnja doba s različitim vremenskim uvjetima je odlično. Ali, baš takvi uvjeti, s kišom, snijegom, suncem i promjenjivim temperaturama zahtijevaju od zgrada u kojima živimo održavanje idealne temperature i vlage. Dva su glavna uzroka vlažnih zidova. Treba razlikovati vlagu koja je nastala zbog procurivanja i vlagu koja nastaje zbog kondenziranja.

Vlaga zbog procurivanja posljedica je loše hidroizolacije, a odaju je uglavnom žute i smeđe mrlje. Vlaga od kondenziranja posljedica je nedovoljne toplinske izolacije i loše ventilacije prostora. Ako zidovi nisu primjereno izvedeni, ako «ne dišu», bit će puno vlage i kondenzata u kutovima, a to plijesan osobito voli.

Vlagu u Vašem domu trebalo bi mjeriti, radi kontrole količine energije koju troši ventilacija. Potrošnja energije u kući će biti manja uz korištenje uređaja za mjerenje vlage.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE KLIKOM OVDJE.

Povezano

Najnovije