Pate li od oteklina na rukama ili nogama? To može biti uzrokovano prehrambenim navikama i nedostatkom vježbanja

141

Zadržavanje vode ili zadržavanje ili oticanje tekućine nastaje kada se unutar tijela nakuplja prekomjerna tekućina koja nastaje u cirkulacijskom sustavu ili u tkivima i šupljinama. Rezultat je oticanje ruku, stopala, gležnja ili stopala. Ovo stanje može biti prilično uobičajeno, na primjer tijekom trudnoće, ali u nekim slučajevima može biti simptom ozbiljnijih bolesti poput zatajenja bubrega ili srca. Ako spadate u skupinu ljudi koji su zabilježili zadržavanje vode i oticanje, ali nemaju druge zdravstvene komplikacije, razlog bi mogao biti sljedeći.

sol
Natrij se u tijelu veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže tekućine unutar i izvan stanica. Konzumiranje hrane s velikom količinom soli povećava rizik vašeg zadržavanja vode u tijelu.

Nedostatak magnezija
Magnezij je vrlo učinkovit mineral za smanjenje zadržavanja vode u tijelu. Hrana bogata magnezijem, poput orašastih plodova, žitarica, tamne čokolade i lisnatog povrća može nadopuniti vašu dnevnu dozu magnezija.

Manjak vitamina B6
To je isti slučaj kao i za magnezij. Idealni izvori vitamina B6 su banane, krumpir, orasi i meso, pa ih pokušajte uključiti u svoju redovitu prehranu kako biste spriječili nastanak oteklina.

Nizak kalij
Ako imate problem sa zadržavanjem vode u svom tijelu, možda je kriv nedostatak kalija. Ovaj mineral prvo povećava proizvodnju urina i drugo smanjuje razinu natrija u tijelu. Usredotočite se na banane, avokado i rajčice.

Rafinirani ugljikohidrati
Pod tim podrazumijevamo prerađene šećere i žitarice poput stolnog šećera ili bijelog brašna. Sve to dovodi do povećanja šećera u krvi, što može uzrokovati zadržavanje natrija.

Nema tjelesne aktivnosti
Vježba stimulira limfni sustav na pravilan rad. Kad se to dogodi, regulira nivo vode u tijelu. Oteklina se javlja kada duže vrijeme budete u stanju mirovanja, na primjer cijeli dan sjedite za računalom u uredu. Podizanje nogu također može pomoći.

dehidracija
Zapravo je ironično da veći unos vode može zapravo smanjiti zadržavanje vode u tijelu. Voda pomaže vašoj jetri da pretvori masti u energiju, ali ako to ne mogu učiniti kao dio dehidracije, tijelo će zadržati višak masnoće i uzrokovati nadimanje.