Kad kašalj više nije samo običan kašalj. Osobito u tim slučajevima može biti razlog za ozbiljnu zabrinutost

159

Kašalj, ništa ozbiljno, samo nekoliko dana nelagode u grlu i plućima, kao što većina nas misli. Međutim, neke vrste kašlja mogu trajati mjesec dana ili više i mogu biti razlog za ozbiljnu zabrinutost. Dugotrajni kašalj može biti znak upozorenja za nešto puno ozbiljnije, poput upale pluća, kronične astme, kronične opstruktivne plućne bolesti, plućne fibroze ili čak raka pluća. Razmislite o sljedećim slučajevima da biste vidjeli je li vaš kašalj razlog za zabrinutost.

Dugotrajni kašalj
Općenito, ne možemo govoriti o kroničnom kašlju dok traje oko četiri tjedna. Normalni kašalj obično nastaje zbog prehlade ili gripe, a s vremenom se poboljšava sve dok u potpunosti nije prestao u roku od 4-6 tjedana. Stoga, ako vaš kašalj potraje duže nego ovaj put, to bi mogao biti simptom većeg problema.

Neobično glasan kašalj
Kašalj može biti blag i prigušen ili gromozan. Ako je vaš kašalj zaista jak i jak, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom.

Kašljete obojenu sluz ili krv
Žuta ili zelena sluz može biti ozbiljna infekcija, kao i sluz crvene boje ili krvave sluzi. U tim slučajevima nemojte odlagati posjet liječniku jer najčešći uzroci mogu biti bronhitis, upala pluća, krvni ugrušak, tuberkuloza, rak pluća ili autoimune bolesti poput lupusa.

Pate od drugih simptoma
Ako osim ovoga patite i od dispneje, može biti teže.

Da li smatrate da je današnji članak koristan? Ako je to slučaj, slobodno to podijelite između svojih prijatelja i obitelji.