Kuhinjske spužve su izlijevanje bakterija. I nesvjesno ih distribuiramo

198

Kuhinjske spužve na prvi pogled daju dojam da pomažu u čišćenju. Da, vidljiva prljavština zapravo je uklanja. Ali, onda postoje nečistoće koje ne vidimo. Mislimo na bakterije. Kada koristimo spužvu, ne samo da ih ubijamo, već čak i distribuiramo.

Spužve su bakterija za bakterije
Iako se ne čini tako, kuhinjska spužva doslovno je varalica za bakterije. Prema nekim istraživanjima, postoji oko 362 pojedinačne vrste. Zanimljivo je da je vrlo sličan broju bakterija u fekalijama. U tom ćete trenutku sigurno spužvu za jelo razboljeti. Bit će ga teško koristiti ako ga uopće uzmete.

Bakterije imaju idealno okruženje
To je izlijevanje bakterija, uglavnom zato što ovdje imaju idealno okruženje. Iznutra zadržavaju vlagu tamo gdje im ide dobro. Zahvaljujući porama imaju i dovoljnu opskrbu kisikom. A zahvaljujući ostacima hrane i drugih nečistoća, imaju i takozvanu hranu. I tako se nastavlja množiti. I svakom upotrebom spužve premještamo ih na sljedeće mjesto.

Poznati postupci ne pomažu
Pitanje je kako ubiti bakterije u kuhinjskoj spužvi. Mnogi postupci navode da je najbolja opcija staviti ga u mikrovalnu na neko vrijeme. Istina je da ćemo neke od njih uništiti, ali velika većina će ostati. I čak ćemo stvoriti bolje uvjete za njih. Vlaga počinje isparavati toplinom, pa spužva u osnovi ispari. A bakterije su doslovno poput raja. Štoviše, na ovaj način povećavamo njihov ukupni otpor. Bakterije mogu mutirati i na taj način postati otporne na visoke temperature.

Kako ubiti bakterije?
Idealno je razmišljati o prevenciji. Nakon upotrebe, spužvu operite čistom vodom, temeljito je stisnite i ostavite da se osuši na toplom i prozračnom mjestu. To će umanjiti pojavu bakterija. Drugo učinkovito rješenje je umetanje spužve u mikrovalnu na nekoliko minuta.