SRBIN ZABELEŽIO ZVUK KOJI PARALIŠE OD STRAHA! Lutao šumom, a onda čuo JEZIV KRIK – Svi se pitaju šta je to: “DREKAVAC”

Objavljeno:

Lovac u šumama Resavskog okruga zabeležio telefonom zvuk koji parališe od straha.

Srbi su narod sklon verovanju u mitove i imamo veliki broj legendi o demonima. Iako je svima jasno da mitska bića ne postoje, u nekim delovima Srbije se i danas pripoveda o natprirodnim moćima veštica, vampira, drekavaca – pa ne čudi što se svaki put zaledimo od straha kad čujemo nepoznate zvukove. Pogotovu u mraku.

Upravo jednu ovakvu sablasnu situaciju prikazuje viralni video koji se pojavio na Redditu, a na kojem možemo čuti zvuk koji nije tako poznat među našim ljudima. Ako dodamo ambijent, tačnijne shvatimo da je čovek koji je sve to snimio sam u šumi po mrklom mraku, čitava scena postaje još jezivija i sve izgleda kao uvod u jedan strašan horor film.

Kako se može pročitati u opisu videa na Reditu, u pitanju je lovac koji je otišao u noćni pohod na plen negde u šumskim prostranstvima Rasinskog okruga i koji je, potom, zabeležio telefonom zvuk koji parališe od straha, a njegov prijatelj je odlučio da to podeli na društvenoj mreži:

“Prijatelj mi je lovac dugo godina i pre par nedelja je čuo ovo u šumi dok je bio u noćnom lovu. Da li neko možda zna šta bi ovo moglo da bude?”, napisao je on.

Komentari ispod video snimka su počeli da se nižu: “Šumska sova (Strix aluco). Poslušajte oglašavanje na youtubu pa uporedite”, “I ja sam mislio ‘kake k***c sove’ dok nisam uživo čuo na selu sovu koja pušta zvukove ko da je planinski lav, a ne sova. To probija kroz celu šumu, i čuje se zastrašujuće”, “Meni ovo liči dosta na lisicu ili risa ali svakako može biti i sova. Ne mogu još uvek da ih raspoznajem, ali ljudi nisu svesni kakve zvukove na primer lisice ispuštaju. inače, ako je čovek noćni lovac trebalo bi da zna šta se pojavljuje noću i koji predatori i koja lovina je aktivna noću”, bili su samo pojedini komentari.

Međutim, najviše poena defitinvno je osvojio drekavac. U pitanju je biće iz mitologije Južnih Slovena, a posebno je uvreženo u Srbiji. Ime je dobio od glagola “drečati”, a od njegovog glasa se ledi krv u žilama. Reč drekavac se u nekim krajevima koristi kao sinonim vezan za sove iz porodice pravih sova. U nekim krajevima se mogu pronaći i drugi nazivi za drekavca, kao što su: drek, drekalo, ždrakavac, ždrekavac, zdrekavac, zrikavac, krekavac i cviljek.

VIDEO POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE.

(MONDO)

Povezano

Najnovije