OPREZ! AKO OVE SAVJETE DATE MLADIM RODITELJIMA, MORATE BITI SPREMNI: Evo šta će se desiti za nekoliko mjeseci (FOTO)

Objavljeno:

Vjerujemo da je svaki roditelj barem jednom u životu naišao na neželjeni savjet kako da odgaja svoju djecu. Komšije, rođaci i prijatelji željni su da podijele svoja „neprocjenjiva“ iskustva i mišljenja o tome kako bi se beba i njihovi roditelji trebali ponašati i graditi svoj život. Istovremeno, većina njih jednostavno ne uzima u obzir činjenicu da metoda koja je djelovala s jednim djetetom može biti apsolutno neprimjenjiva za drugo.

Podsjećamo vas na nekoliko dosadnih savjeta koje roditelji najčešće čuju. I uvjereni smo da imate još da dodate na ovu listu:

1. “Spavaj dok beba spava.”

37ee6457f3a18a8099328e4de4

Ima djece s kojima je lako obavljati kućne poslove. Ostaju na istom mjestu gdje god ih ostavite sa igračkom ili knjigom. Druga djeca ne napuštaju roditeljske ruke i spremna su da budu jako glasna ako im mama samo na sekundu ostavi same.

2. “Mama mora jesti više da ima dovoljno mlijeka”

9ccb3259aebdc7dbfdc64479dd

Mnogi dobronamjerni stariji rođaci savjetuju dojiljama da jedu više kako bi majčino mlijeko bilo masnije, ali kasnije počinju da se žale da žena ne liči na sebe. Trebalo bi da postoji balans u svemu što radimo. Ne bi trebalo da jedete za 2 osobe ako ne želite, inače se možda nećete prepoznati u ogledalu nakon nekoliko godina.

3. „Dječaka treba odgajati kao muškarca. Mora uvijek popustiti djevojkama”

ff378a500eaa290958626596a2

Od rođenja, društvo diktira roditeljima da svoje sinove odgajaju kao buduću gospodu: ne treba da plaču i uvijek treba da ustupe svoja mjesta (ili bilo šta drugo) djevojčicama. Možda bi ova pravila funkcionirala kada bi ih se sami odrasli muškarci pridržavali. Ali ne – djeci se govori jedno, a odrasli muškarci se ponašaju potpuno drugačije, čak i oni koji glasaju za „muževnije vaspitanje“.

4. “Trebala bi roditi drugo dijete kako bi vaše prvo dijete imalo s kim da se igra.”

03f3c059de8cd62cc714cd551b

Ljudima izvan porodice često se čini da bolje znaju šta mladi roditelji treba da rade. Prijateljima i komšijama je lako da kažu stvari poput: „Krajnje je vrijeme da dobiješ drugo dijete“, ili pretpostaviti da bi majka i otac obavezno trebalo da rode dječaka ili djevojčicu, ili misle da će beba kojoj nedostaje pažnje dobiti više od toga kada se pojavi njihov mali brat.

5. “Nemoj navikavati dijete na ruke”

1acb11562989c6c96fe88f4258

Bebe plaču u svojim krevetićima i traže da ih majke drže u naručju ne zato što pokušavaju da manipulišu roditeljima. Takvo ponašanje je jedini način da zatraže pomoć. Ignorisanje bebe u ovom trenutku radi „nedopuštanja da se navikne da bude u majčinom naručju“ prilično je čudna strategija, ali mnogi ljudi se ipak toga drže.

6. “Beba treba spavati u svom krevetiću”

15b10b5b0b893c972c5bf95cbb

Mnogi savjetuju mlade roditelje da bebu ne puštaju da spava s njima u jednom krevetu, već da bebu od rođenja stavljaju u krevetić. Nekim ljudima je na ovaj način zaista ugodnije, i to je divno. Dok je drugim majkama lakše ne ustati 5-7 puta tokom noći kako bi se beba smirila i nahranila, pa je lakše imati ih pored sebe. I u ovome nema ništa strašno. Udobnost roditelja i miran san su ono što je zaista važno.

Povezano

Najnovije