REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, SMIRUJE UPALE, SPRJEČAVA NASTANAK MALIGNIH ĆELIJA: Ovako se priprema čudesni čaj od ove biljke (RECEPT)

Objavljeno:

Iako je biljka neugodnog mirisa, preostaje nam da se ugodno iznenadimo kada probamo blagodati njenog čaja

Živa trava je zeljasta trajna biljka, obrasla žlezdastim dlačicama, karakterističnog, prilično neprijatnog mirisa.

Ona voli vlažna i sjenovita mjesta, pa je najviše nalazimo po živicama, uz rubove šuma, po starim zidovima i sl.

Ljekovita je cijela biljka živa trava, zajedno s korijenom, koji vadimo u jesen ili u rano proleće. Nadzemni dio žive trave beremo u doba cvjetanja i sušimo u svježnjevima napromajnom i senovitom mestu. Ipak, najbolje je koristiti svežu biljku, jer ona sadrži znatno više eteričnih ulja.

LJEKOVITO DJELOVANJE:

Živa trava liječi: svježe rane, ujede otrovnih zmija, otoke, fistule, hemoroide, unutrašnje rane i povrede, zubobolju i druge bolesti u usnoj šupljini, bolesti očiju, žuticu, vodenu bolest, bolesti bešike, izbacuje bubrežni i mokraćni kamenac, pomaže u izbacivanju nagomilane sluzi i dr.

UPOZORENJE:

Osobe osjetljivogili slabog želuca, sa čirom na želucu i s komplikacijama na jetri ne bi smjele da uzimaju živu travu ni u kojem obliku.
Postoje i druge, srodne vrste žive trave. I one su lhekovite, ali se najviše koristi obična živa trava.

Čaj od žive trave:

ČAJ:

2 kašičice suhe žive trave (ili samo 1 kašičicu suvog korena) prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta (koren 15 minuta), pa ocijedimo. Pijemo po 1 šolju čaja od žive trave 2 puta dnevno, kao lek za navedene bolesti.Čaj od žive trave grgljamo kod svih bolesti usne duplje i dušnika. Možemo da grgljamo i sa uvarkom žive trave.

ČAJNA MJEŠAVINA SA ŽIVOM TRAVOM:

U jednakim delovima pomešamo živu travu i kamilicu
– 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode, ostavimo 5 minuta i ocedimo.Ovaj čaj grgljamo i ispiramo rane.

ČAJNA MJEŠAVINA II:

U jednakim dijelovima uzmemo živu travu, zovu i žalfiju – 2 kašičice te mešavine prelijemo s 1/4 l ključale vode i ostavimo 5 minuta, pa ocijedimo. Pijemo pola litra čaja dnevno.Taj čaj rastvara i izbacuje kamenac u bubrezima i bešici, izbacuje unutrašnju, nagomilanu i štetnu sluz, leči unutrašnje rane, krvarenja, žuticu i vodenu bolest.

KUPKA:

Sveža ili suva živa trava se kuha i koristi kao kupka. Samo nekoliko kupki od uvarka ove biljke izliječiće hemoroide.

OBLOZI OD ŽIVE TRAVE:

Suha ili svježa živa trava kuva se 10 minuta u jabukovom sirćetu. Taj uvarak primenjujemo kao obloge koje stavljamo na tabane. Kod svih groznica s visokom temperaturom, oni će vrlo brzo povući temperaturu iz tela. sveža i istucana biljka stavlja se djeci oko vrata protiv bolova u vrijeme rasta zuba i zubobolje. Isti oblozi stavljaju se kod kožnih oboljenja i upale bešike, a ljekovito dejstvo će se povećati primjenom kupki.

MAST OD ŽIVE TRAVE:

pregršt svježe žive trave stavimo u 1 kg svinjske masti i lagano kuvamo nekoliko minuta, ostavimo preko noći, ujutro samo prokuvamo, procijedimo i imamo izvanrednu mast protiv gnojenja.

Povezano

Najnovije