Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Snijeg bi nas mogao iznenadi, EVO I KADA

Objavljeno:

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas u narednom periodu očekuje duži period suhog i lijepog, jesenskog vremena, koji bi mogao trajati do oko 25. oktobra.

U toj prognozi, modeli atmosferskih faktora sugeriraju da bi nakon tog datuma moglo doći do promjene koja bi nas uvela u kasnojesenske dane.

Čubrilo je istaknuo da će narednih dana vremenske prilike biti pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona, što će usloviti suho vrijeme. Dodao je da će položaj tog sistema uticati na to koliko će hladnije mase zraka sa sjeveroistoka Evrope prodrijeti prema našem području.

“Narednih sedam dana, a vjerovatno i malo duže vremenske prilike nad našim dijelom Evrope biće pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona koji će uslovljavati suho vreme. Od samog položaja tog sistema zavisiće i koliko bi se nešto hladnije mase sa sheveroistoka Evrope infiltriralo ka nama.

 

Tako na primjer JMA, GFS i CFS model oko 19. oktobra vide položaj anticiklona koji bi omogućio manjoj količini suhog i svježijeg vazduha sa sjeveroistoka da dođe do nas, dok ECMWF takvu opciju ne daje.

U svakom slučaju do oko 25. oktobra vjerovatno stabilno, noći i jutra hladni, ponegdje uz pojavu magle, a na visokim kotlina planina preko 1500mnv može biti i prizemnog mraza. Tokom dana malo do umjereno oblačno ili pretežno sunčano uz vrlo prijatno uz maksimume, uglavnom od +14 do +23 stepena Celzijusa, na jugu regiona lokalno i oko +26 stepeni Celzijusa.

U periodu od 18.10. do 20.10. u košavskom dijelu regiona moguć pojačan jugoistočni vjetar. Negdje oko 25.10. postoji mogućnost pogoršanja i jačeg zahlađenja koje bi po trenutnim podacima planinama regiona moglo donijeti i prvi konkretniji snježni pokrivač.

Kako je to trenutno jako daleko period za sada nema potrebe suviše pričati o tome već valja uživati u narednih desetak dana koji će doneti lijepu stranu jeseni”, napisao je Čubrilo na Facebook profilu

preuzeto

Povezano

Najnovije