Prvi simptom moždanog udara koji se pojavljuje odmah nakon buđenja: NE USTRUČAVAJTE SE POZVATI HITNU POMOĆ!

Objavljeno:

Jeste li ikada čuli za jutarnje mučnine? Ako osjetite ovaj simptom, ne oklijevajte pozvati hitnu pomoć…

Svakome se bar jednom u životu desilo da mu je ruka utrnula kada se probudi. Obično se radi o devijaciji tokom spavanja, koja onemogućava cirkulaciju krvi u udovima. Međutim, u nekim slučajevima može se pokazati mnogo ozbiljnijim nego što mislimo. Kada treba da brinemo?

Parestezija, koja predstavlja utrnulost, peckanje ili osjećaj vibracije, vrlo je čest simptom. Ako se javlja sporadično i znamo njegov uzrok, ne trebamo brinuti. Obično je uzrokovan nepravilnim pozicioniranjem tokom spavanja i smanjenim protokom krvi u tkivu.

Kada obična utrnulost postaje simptom ozbiljne bolesti?
dr. U intervjuu za WP abcZdrowie, Adam Hirschfeld, neurolog na Klinici za neurologiju i moždani udar Medicinskog centra HCP u Poznanju, objasnio je da jednostrana utrnulost ruke može biti simptom moždanog udara.

Najčešće će utrnulost biti praćena slabošću mišića, ponekad poremećajima govora ili ravnoteže. Ovo je najvažnija situacija koju treba razlikovati u kategoriji utrnulosti ruku, objašnjava doktor.

Do 1/4 svih moždanih udara javlja se noću. Javlja se tokom spavanja, a simptome možemo uočiti ujutro. Stoga se naziva jutarnji udar ili udar buđenja.

Simptomi jutarnjeg (budnog) moždanog udara uključuju:
– utrnulost ili slabost udova,
– bol i vrtoglavica,
– teškoće u govoru,
– poremećaji vida,
– problemi sa kretanjem, razumevanjem, pisanjem, pa čak i pićem i jelom.

Ako ih primijetite, pozovite hitnu pomoć što je prije moguće!

Šta još može uzrokovati utrnulost udova?
Trnci, utrnulost ili osjećaj peckanja također mogu biti simptom sindroma karpalnog tunela. To je jedna od najčešćih kompresivnih neuropatija. Simptomi su toliko dosadni i česti da vas mogu razbuditi. Kada se simptomi pojave na obje ruke, to može ukazivati ​​na polineuropatiju. Javlja se kao posljedica dijabetesa, alkoholizma, reumatskih bolesti, pa čak i raka zbog kroničnog oštećenja živaca.

Podijelite ovu objavu i sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije