Sladić o obilnim padavina koje se očekuju u noći s utorka na srijedu: UPOZORENJE OZBILJNO SHVATITI!

Objavljeno:

Pored upozorenja Agencije za vodno područje Jadranskog mora i Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji su izdali upozorenje o mogućim novim pojavama bujičnih potoka, klizišta i odrona, i meteorolog Nedim Sladić danas je upozorio da ovaj put trebamo ozbiljno shvatiti ta upozorenja.

Nažalost, ističe Sladić, konsenzus sva tri korištena prognostička modela (ICON, ECMWF i GFS) ukazuje na to da novi val obilnijih padavina očekujemo u noći s utorka na srijedu, koji će se premještati sa zapada prema jugoistoku.

 

“Izraženo visinsko strujanje s jugozapada donosi veće količine vlage s Mediterana, a u ovakvim uslovima ponovo će najviše biti pogođena područja Hercegovine. Posmatrajući strujanje zraka kao i vlagu kroz vertikalni presjek atmosfere, najobilnije padavine očekuju se u područjima uz Jadran, kao i na krajnjem jugu te istoku Hercegovine, gdje će one biti praćene grmljavinom, uzimajući u obzir koliko je dostupno toplotne energije, prije svega od mora”, naveo je Sladić.

Intenzivnije padavine, nažalost, ponovo se očekuju i na sjeverozapadu i sjeveru Hercegovine, u područjima koja su već ozbiljno pogođena, a to je sjeverna granica očekivane zone padavina.

“Ipak, postoje razlike. U odnosu na noć s petka, sada nemamo veći priliv hladnijeg zraka po visini, pa je strujanje nešto slabije u nižim slojevima. Također, nemamo ni prizemne ciklone u Jadranu kao što je bio slučaj u petak. Stoga, očekuje se da centralni dio Bosne (Kiseljak i sjevernije) prođe s mnogo manjim količinama padavina te manjim rizikom ovaj put, iako ne bez jednog jačeg, prolaznog pljuska. Smirenje padavina očekuje se u prijepodnevnim satima srijede”, naveo je Sladić.

 

Brojna upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi su izdata, naglašava Sladić, pa ih ovog puta ozbiljno shvatimo. Nije zgoreg ponovo ih podijeliti.

Povezano

Najnovije