Lovačka salata: Izuzetan mesni recept za zimnicu, kvalitetom nadmašuje čak i ajvar.

Objavljeno:

Lovačka salata postala je dobro poznata zimska namjernica koja svojim bogatim ukusom i kvalitetom često nadmašuje čak i tradicionalni ajvar. Ova zimnica priprema se od pažljivo odabranog mesa, povrća i nekolicine začine, tako stvarajući savršen balans slanih i mnogi će reći, pikantnih “nota”. Lovačka salata idealan je pratilac za domaći hljeb, a može se servirati i kao dodatak različitim jelima tokom zimskih dana. Popularnost ove zimnice na Balkanu je neosporno, a ljubite mesnih specijaliteta posebno je cijene zbog dugotrajnog svježeg ukusa i bogate teksture.

Sastojci:

Jedan kilogram rajčica, dva kilograma paprike, četiri glavice luka, jedna cijela glavica češnjaka i pet stotina grama mrkve.
peršin
Sto grama šećera, sto grama soli, sto mililitara octa, sto mililitara ulja i dva lista lovora.

priprema:

Luk sitno nasjeckajte i prebacite u lonac. U blenderu pasirajte rajčice, a zatim ih ubacite u lonac s lukom, pustite da se smjesa kuha otprilike trideset minuta uz miješanje. Papriku narežite na krupnije kockice, a mrkvu na kolutiće. U lonac s mješavinom rajčice i luka ubacite mrkvu, papriku, mljeveni češnjak, sol, šećer, ocat, ulje i lovorov list. Sve sastojke dobro pomiješajte i ostavite da se kuha oko sat do sat i pol uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin i dobro promiješajte prije punjenja staklenki pripremljenom smjesom.

BONUS
Ova torta nosi cijenjenu titulu omiljene u mojoj obitelji – medena pita.

SASTOJCI:
Tijesto:

Jedno cijelo jaje, 150 grama šećera, jedna kašičica sode bikarbone, 50 grama margarina, dvije kašike mlijeka, dvije kašike meda, 450 grama višenamjenskog brašna i jedna kašika kakaa.

Krema:
Potrebna su četiri decilitra mlijeka, dvije i po kašike glatkog brašna, dvije kašike šećera, jedna vrećica vanilin šećera, dvije kašike mljevenog šećera (umjereno) i 150 grama margarina.

Čokoladna glazura: 100 grama čokolade za kuhanje i 3 žlice ulja.

PRIPREMA:

Sve komponente, osim brašna, sjediniti mikserom u posudi prikladnoj za štednjak, jer je potrebno prvo zagrijati tijesto. Smjesa se stavi na laganu vatru i neprestano miješa dok se soda ne počne pjeniti. Nakon toga se zdjela makne s vatre i umiješa brašno.
Formirajte glatko tijesto koje ima gumastu teksturu koja se pripisuje medu, što ga čini izuzetno lakim za razvaljavanje u kore koje odgovaraju dimenzijama lima za pečenje. To se tijesto zatim odvaja na četiri jednaka dijela, a kora se odmah razvalja, jer toplina tijesta olakšava proces daleko učinkovitije nego kad je hladno.
U svom radu koristim četiri vrste kora; no preporučam da u prvom pokušaju počnete s tri, jer ćete tako lakše razvaljati malo deblje kore. Moje korice su prilično tanke.
Svaka kora se oblikuje tako da odgovara dimenzijama lima za pečenje, zatim se razvalja na valjak za prenošenje na okrenuti lim koji je posut brašnom. Ovaj proces obično teče glatko jer tijesto ostaje netaknuto; međutim, ako postoji zabrinutost zbog pucanja, možete odlučiti zarolati tijesto na papir za pečenje i zatim ga premjestiti pomoću papira.
Nakon što je kora postavljena na lim, malo je obrežem i uklonim višak tijesta. Zatim se kore peku na temperaturi od 180 stupnjeva otprilike 5 do 8 minuta; vade se iz pećnice kad rubovi počnu posmeđivati.
Pažljivo gurnite nož za kruh ispod kore kako biste ga odvojili od lima, a zatim ga nježno stavite na krpu. Za kremu pomiješati dvije i pol žlice brašna (mjereno na hrpu, ne poravnato), zajedno s 2 žlice šećera i vanilin šećerom, te sastojke kuhati u mlijeku dok ne dobiju gustoću pudinga.
Nakon hlađenja smjesa se umiješa u margarin koji je izmiksan sa mljevenim šećerom, pa se temeljitim miksanjem dobije glatka krema. Zatim se ova krema podijeli na tri jednaka dijela, koji se zatim nanose na kore. Na krajeve se stavlja čokoladna glazura. Čokoladu stalno topim na pari, dobro je pomiješam s uljem prije nego što prelijem preko kolača.
Kad se premažu kremom, kore postanu čvrste; stoga ih je bitno lagano pritisnuti kako biste spriječili lomljenje. Nakon nekoliko sati mogu se bez napora otpustiti i narezati te se doista tope u ustima.
Obavezno isti dan nanijeti premaz na kore, jer sam ja to jednom zanemarila, odgodila za sljedeći dan, pa su ostale krute i hrskave do zadnjeg komadića.

PREUZETO

Povezano

Najnovije