Tradicionalni recept za klasičnu pitu od bundeve: Ovo je način koji se koristi u Banatu, gdje se tvrdi da nijedna druga verzija nije tako sočna i vizualno privlačna.

Objavljeno:

Pita od bundeve je velikom broju ljudi omiljeno jelo, a upravo to je razlog zašto ćemo u nastavku našeg današnjeg članka istražiti jedan tradicionalni recept za sočnu pitu od bundeve iz Banata. Ovaj način pripreme se u Banatu čuva već veoma dugo vremena, a domaćice tvrde da nijedna druga pita nije tako sočna i ukusna kao što je ova. Mnoge domaćice imaju svoju verziju na osnovu koje spremaju ovu pitu, a mnogi eksperimentišu sa različitim sastojcima i tehnikama, pa je tako ovaj recept kroz godine postao simbol banatske kuhinje.

 

Sastojci:

500 grama kora za pitu (najbolje tankih), 1 kilogram rendane bundeve, jedna čaša (180 mililitara) jogurta, jedna čaša (180 mililitara) ulja, jedna čaša (180 mililitara) griza, dvije čaše (po 180 mililitara) šećera, paketić praška za pecivo, štapić cimeta (po želji) i šećer u prahu za ukrašavanje (po želji).
priprema:

U posudi za miješanje pomiješajte jogurt, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo, a potom kuhačom lagano izmiješajte sastojke.

Počnite stavljanjem jedne kore prema dolje i žlicom dodajte malu količinu nadjeva na vrh. Zatim stavite drugu koru preko fila, a zatim još jedan manji sloj fila. Zatim ubacite oko 150 grama naribane bundeve. Za one koji uživaju u cimetu, po bundevi se može dodati lagani posip ovog mirisnog začina. Pitu urolati, na površinu je premazati filom u tankom sloju i prebaciti u podmazan pleh.

Na sličan način upotrijebite preostale kore i fil.

Jedno pakovanje kora dovoljno je za izradu osam zarolanih pita.

Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva dok bundeva ne dobije zlatnosmeđu boju. Po želji narežite na komade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

ugodno!

preuzeto

Povezano

Najnovije