RADMILA ŽIVKOVIĆ JE IMALA ALARMANTNO UPOZORENJE ZA MOŽDANI UDAR: Simptomi su se naglo javili i trajali su nekoliko minuta, pogađajući ruke i noge

Objavljeno:

Radmila Živković je imala alarmantno upozorenje za moždani udar: Simptomi su se naglo javili i trajali su nekoliko minuta, pogađajući ruke i noge

Glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu. Pre pet godina, filmska, pozorišna i televizijska zvezda, provela je sedam dana u bolnici Sveti Sava. Tada je njena ćerka Bojana Bambić otkrila da je glumica uoči predstave doživela “prolazno moždano oštećenje praćeno neurološkim ispadima koji se brzo povlače”.

„To najčešće prethodi moždanom udaru i ozbiljan je signal da se više posveti zdravlju. Na sreću, svi su brzo i profesionalno reagovali, a mama je provela sedam dana u bolnici na svim potrebnim ispitivanjima, koja su pokazala da je sve u redu. Oporavlja se i, prema savetima doktora, izbegava stres. Govorila sam joj da treba da vodi život u balonu, daleko od negativnih uticaja, i da rešava sudoku“, izjavila je Bojana tada za “Gloriju”.

Znakovi upozorenja budućeg moždanog udara
Moždani udar može izazvati trajno oštećenje mozga, invaliditet, pa čak i smrt. Iako se može javiti iznenada i bez bolova, ponekad šalje upozorenje. To je tzv. TIA (prolazni ishemijski napad), koji se može javiti nekoliko dana ili sati pre nego što dođe do moždanog udara i obično traje samo nekoliko minuta. TIA ne uzrokuje trajno oštećenje, ali je hitna medicinska pomoć imperativ kada se pojavi.

Prema Mayo Clinic, TIA je privremeni period simptoma sličnih onima kod moždanog udara. Simptomi mogu uključivati:

Iznenadnu slabost, utrnulost ili paralizu lica, ruke ili noge, obično sa jedne strane tela.
Nejasan ili iskrivljen govor, kao i teškoće u razumevanju drugih.
Gubitak vida na jedno ili oba oka ili dvostruki vid.
Vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže.

Može se desiti da osoba ima više epizoda TIA, a simptomi mogu biti slični ili različiti, zavisno od pogođenog dela mozga. Procene pokazuju da otprilike jedna od tri osobe sa TIA doživi moždani udar, pri čemu je polovina podložna tome u roku od godinu dana.

Hitna reakcija na TIA
Iako TIA ne izaziva trajne efekte, tretira se kao hitna medicinska pomoć. Ako sumnjate na TIA, odmah pozovite hitnu pomoć. Rizik od moždanog udara je posebno visok ako su se simptomi TIA javljali više puta u poslednje vreme.

Istraživanja pokazuju da je rizik od moždanog udara nakon TIA najveći kod pacijenata starijih od 60 godina, posebno onih sa hipertenzijom, dijabetesom ili problemima s govorom i mišićima. Brzo prepoznavanje i lečenje TIA može sprečiti ozbiljnije posledice.

najzena.rs

Povezano

Najnovije