Ne smijete pržiti na OVOM ulju. To je zločin protiv vašeg zdravlja!

Objavljeno:

Nikada ne pržite na ovom ulju! To je zločin protiv vašeg zdravlja…

Odabir pravog ulja za prženje nije laka stvar. Nutricionista ukazuje na ključne stvari koje treba uzeti u obzir da bi hrana bila i ukusna i zdrava.

1. Najbolja mast za prženje?
Dijetetičar Dr. Bartek Kulczyński govori koje kriterije trebamo slijediti kada kupujemo ulje za prženje.

Suprotno izgledu, dimna tačka nije sve. Također vrijedi obratiti pažnju na preradu ulja i zapamtiti da su rafinirana, odnosno pročišćena ulja otporna na visoke temperature, dok se nerafinirana uglavnom koriste hladna.

U videu objavljenom na YouTubeu, stručnjak nas podsjeća i na profil masnih kiselina i objašnjava da što je više polinezasićenih masnih kiselina, to je mast sklonija štetnoj oksidaciji. Kao rezultat, stvaraju se štetna jedinjenja koja potiču, na primjer, aterosklerozu.

 

Stoga je najbolje izabrati ulja bogata mononezasićenim masnim kiselinama ili ona sa niskim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina.

Ne zaboravimo holesterol. Tokom prženja oksidira u veoma štetan oksiholesterol, pa što manje, to bolje.

2. Procjena ulja
Prema dr. Prema Kulczyńskom, rafinirano maslinovo ulje je najbolje za prženje jer je bogato antioksidansima, ima visoku tačku dimljenja i puno mononezasićenih masnih kiselina (73%). Osim toga, to je biljna mast, pa ne sadrži kolesterol.

Maslinovo ulje je pogodno za prženje, ali je važno odabrati pravu vrstu. Rafinirano ili ‘čisto’ maslinovo ulje je najbolji izbor za prženje jer ima višu tačku dimljenja (oko 220°C) što znači da ne izgori tako brzo kao ekstra djevičansko maslinovo ulje prilikom prženja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima nižu tačku dimljenja (oko 190°C) pa nije idealno za duboko prženje jer može izgorjeti i pokvariti se. Međutim, može se koristiti za lagano dinstanje ili prženje na nižim temperaturama, na primjer kod pripreme povrća.

Ako želite postići dobar okus i rezultate na višim temperaturama, svakako je bolje odabrati rafinirano maslinovo ulje.

Na drugom mjestu u subjektivnoj ocjeni dijetetičara je ulje avokada. Ima slične parametre kao i maslinovo ulje, ali u isto vrijeme nema specifičan okus, koji nije po svačijem ukusu.

Prva tri zaokružuju suncokretovo ulje, koje je rafinirano ulje s visokim sadržajem oleinske kiseline (proizvedeno od sorti suncokreta s visokim sadržajem oleinske kiseline, koja je mononezasićena masna kiselina.

“Obično nerafinirano suncokretovo ulje nikako nije pogodno za prženje, a prženje s njim je zločin za naše zdravlje!”

Dr. Bartek Kulczyński također ne preporučuje korištenje ulja repice zbog njegovog prozirnog pakiranja koje ne pruža zaštitu od štetnog djelovanja sunčeve svjetlosti. Ipak, priznaje da je rafinirano ulje kanole dobar izbor za prženje.

Vrijedi zapamtiti da ne treba pretjerivati ​​s prženjem, jer je jednostavno nezdravo.

Ovo je najgori način pripreme bilo koje hrane jer kod nas nema zdrave alternative. Svaka mast prolazi kroz oksidaciju koja je štetna za cijeli organizam, jer podržava procese oksidacije, tj. povećava količinu slobodnih radikala koji su štetni za cijeli organizam – jetru, srce, nervni sistem, a da ne spominjemo povećan rizik od raka. Dobijamo “tempiranu bombu” u telo.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije