Ako ikada primijetite takve izrasline oko očiju, TREBALI BISTE ZNATI ŠTA ONI ZNAČE.

Objavljeno:

Šta znače ove izrasline oko očiju, na šta treba paziti i kako ih se riješiti?

Žućkaste naslage ili izrasline oko očiju mogu biti znak visokog holesterola. Ovo stanje se naziva i ksantelazma. Iako naslage holesterola oko očiju ne znače nužno visok holesterol, ipak je važno da proverite krv jer to može biti znak mnogih drugih stanja.

Naslage holesterola oko očiju ne izazivaju nelagodu, već su uglavnom estetski problem. Ove mrlje su obično žućkaste boje i različite veličine. Javljaju se oko očiju, uključujući kapke ili čak uglove očiju.

Iako se ove naslage holesterola oko očiju mogu ukloniti hirurškim putem, u nekim slučajevima se to ne preporučuje – na primjer, ako je mrlja preblizu oku. Osim toga, može ostaviti ožiljke. U nastavku ćete pronaći nekoliko prijedloga kako smanjiti pojavu naslaga holesterola oko očiju.

Uzroci naslaga holesterola oko očiju
Naslage holesterola oko očiju mogu se desiti svakome, ali su češće kod starijih ljudi i često se javljaju kod osoba sa visokim holesterolom. Drugi uzroci nakupljanja holesterola oko očiju uključuju rak, dijabetes, primarnu bilijarnu cirozu i metaboličke poremećaje. Ova stanja mogu dovesti do viših nivoa lipida u krvi, doprinoseći taloženju holesterola oko očiju.

Prirodne preporuke za uklanjanje naslaga oko očiju:
ricinusovo ulje
Kiselina u ricinusovom ulju smanjuje nastanak naslaga holesterola oko očiju. Natopite pamučni štapić u čisto hladno prešano ricinusovo ulje i nanesite na zahvaćeno područje. Ili ga utrljajte ili zalijepite vatu na mjesto da se upije. Ostavite da djeluje preko noći, a ujutro isperite toplom vodom.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće snižava nivo holesterola, pa kada se redovno konzumira, snižava nivo LDL holesterola. Umočite pamučni štapić u jabukovo sirće razblaženo vodom i nanesite na zahvaćeno područje.

Sjemenke piskavice
Potopite sjemenke piskavice u vodu preko noći i konzumirajte mješavinu ujutro na prazan želudac kako biste snizili nivo holesterola. Tečnost možete nanijeti i oko očiju.

Luk

Iscijedite sok od luka i pomiješajte ga sa solju. Ostavite da odstoji nekoliko sati. Prije spavanja nanesite smjesu na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje preko noći ili umasirajte u kožu. Možete pomiješati sok od luka sa vodom i piti da snizite holesterol.

Kora od banane
Stavite unutrašnjost kore zrele banane na područje oko očiju i učvrstite zavojem, a zatim ostavite da djeluje preko noći. Ujutro skinite koru i isperite područje. Ponovi to.

Korijander
Potopite sjemenke korijandera cca. 10-15 minuta i pijte tečnost nekoliko puta dnevno za smanjenje holesterola.

sok od narandže

Utvrđeno je da svakodnevna konzumacija soka od narandže pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola, što zauzvrat utiče na stvaranje naslaga oko očiju.

Bademi
Konzumiranje orašastih plodova poboljšava nivo holesterola. Možete pomiješati malo mlijeka sa bademovim brašnom i napraviti pastu i nanijeti je na područje.

Prevencija naslaga holesterola
Ako želite da smanjite mogućnost nastanka naslaga, važno je voditi zdrav način života. To uključuje zdravu ishranu, redovno vježbanje, prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine, jedenje hrane bogate vlaknima, minimiziranje mliječnih proizvoda, izbjegavanje alkohola i jedenje više voća i povrća.

Podijelite ovu informaciju i sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije