KAKO SE RIJEŠITI ZADRŽAVANJA VODE I UKOČENIH ZGLOBOVA: Savjeti nutricionista i prirodni čajevi za izbacivanje viška tečnosti

Objavljeno:

Zadržavanje vode, koje često prati otečene ruke i stopala, stvara ne samo fizičku nelagodu, već može imati zdravstvene posledice

Otečene ruke i stopala, debljanje i ukočeni zglobovi mogu biti znaci zadržavanja vode u organizmu, što može biti vrlo neugodno.

Nutricionisti često ističu važnost pravilne ishrane kao ključnog faktora u borbi protiv zadržavanja vode. Ishrana bogata kalijumom, poput banane, spanaća, avokada i lososa, može pomoći u regulisanju nivoa tečnosti u telu jer kalijum pomaže u izbacivanju viška natrijuma iz organizma.

Takođe je važno povećati unos vode jer paradoksalno, nedovoljan unos tečnosti može dovesti do zadržavanja vode u organizmu. Povećajte unos vode tokom dana, izbegavajte gazirane napitke i alkohol koji mogu doprineti dehidrataciji.

Smanjenje unosa natrijuma takođe može biti ključno. Prekomeran unos soli može dovesti do zadržavanja vode. Izaberite sveže namirnice umesto obrađenih i konzervisanih proizvoda, i izbegavajte dodavanje soli u već pripremljena jela.

Pored ishrane, redovna fizička aktivnost može pomoći u smanjenju zadržavanja vode tako što poboljšava cirkulaciju i podstiče izbacivanje viška tečnosti kroz znojenje.

Jedan od prirodnih načina da se olakša ovaj problem jeste upotreba određenih biljnih čajeva koji mogu pomoći u izbacivanju viška tečnosti.

Jedan od najpoznatijih čajeva za smanjenje zadržavanja vode je čaj od peršuna. Peršun je prirodni diuretik koji pomaže u podsticanju mokrenja i izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Možete pripremiti čaj od svežeg ili sušenog peršuna tako što ćete preliti vrelu vodu preko listova peršuna i ostaviti da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga procedite i popijete. Ovaj čaj je bogat vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, što takođe pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu.

najzena.rs

Povezano

Najnovije