KARDIOLOG SAVETUJE: 4 znaka da treba hitno da se obratite ljekaru – srce vam je u opasnosti.

Objavljeno:

4 simptoma koji upućuju na bolesno srce…

Bolesti srca su obično povezane sa visokim krvnim pritiskom, nepravilnim ritmom ili brzim zamorom tokom napora. Međutim, svi oblici srčanih bolesti ne pokazuju simptome.

Možda imate naslage u arterijama ili uvećano srce ili oslabljen srčani mišić, a da to niste ni svjesni. Ne morate to osjetiti. Čak i manji srčani udar možete zamijeniti za probavne smetnje.

Nedostatak simptoma i nedostatak svijesti stavlja one sa skrivenim srčanim manama ili bolešću u veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema i smrti. Takođe je potrebno shvatiti da bolesti srca ne pogađaju samo starije osobe, već se javljaju i kod mladih, uključujući i djecu.

Koji uobičajeni simptomi nas upozoravaju na probleme sa srcem?
1) Hrkanje i apneja u snu
Ograničeno disanje tokom spavanja je osnovni uzrok hrkanja i povezano je s različitim vrstama kardiovaskularnih bolesti. Za vrijeme apneje u snu disanje nakratko prestaje, zbog čega stručnjaci to povezuju s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. Prema statistikama, ljudi koji pate od apneje imaju i do tri puta veće šanse da dobiju srčani udar. Problem sa hrkanjem imaju osobe koje imaju prekomjernu težinu, dijabetes, oboljelo srce, pluća i centralni nervni sistem.

2) Bol u desnima, otok ili krvarenje desni
Crvenkaste, bolne, natečene ili krvareće desni mogu biti simptom ne samo parodontitisa, već i kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci vjeruju da loša cirkulacija zbog bolesti srca može biti osnovni uzrok parodontalne bolesti. Također istražuju jesu li iste bakterije uključene u bolesti desni kao iu koronarne arterije. Ne odgađajte posjetu stomatologu ako imate problema sa desnima.

Ako imate ove simptome, možda imate problema sa srcem, tvrdi kardiolog - N1

3) Oticanje nogu, stopala i prstiju
U slučaju srčane insuficijencije, tečnost se nakuplja u tijelu, što može uzrokovati oticanje nogu i stopala. Ponekad se tečnost nakuplja i u predelu stomaka. Kada otkrijete da su vam stopala otečena, jedva savijate nožne prste, a čarape su vam duboko urezane u kožu, to bi mogao biti problem. Otok obično počinje na mjestima najudaljenijim od srca, gdje je cirkulacija krvi slabija. Stoga ne oklijevajte da posjetite ljekara.

4) Kratkoća daha i kašalj
Uporni kašalj ili kratak dah mogu biti znak zatajenja srca, kada se tečnost nakuplja u plućima i uzrokuje probleme. Kratkoća daha obično ukazuje na bolesti srca u ranim stadijumima bolesti srca ili pluća. Kod srčanih oboljenja tipično je da ne možete doći do daha i ne možete duboko udahnuti.

Da li je ova informacija bila od pomoći? Podijelite objavu i sa svojim prijateljima.

preuzeto

Povezano

Najnovije