Počinje ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo u koliko sati večeras trebate vratiti sat

Objavljeno:

U noći između subote na nedjelju, 26. i 27. oktobra. očekuje nas pomjeranje kazaljki na satu, jer tada se prelazi na zimsko računanje vremena.

Tada ćemo kazaljke pomjeriti sa tri sata na dva sata ujutro.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog posljednjeg vikenda u oktobru, dok ljetnjo računanje počinje u posljednjoj nedjelji marta i tada se vrijeme pomjera jedan sat unaprijed.

Pomjeranjem sata se ne produžava vrijeme trajanja dnevnog svjetla, već se na taj način dnevno svjetlo bolje iskorištava. Tako tokom zimskom računanja vremena pomjeranjem sata unazad, dnevno svjetlo iz popodnevnog termina „premjestimo“ u jutarnji, dok se suprotna stvar dešava u proljeće.

Često se raspravlja o ukidanju pomjeranja sata, a ova tema posebno je aktuelna u Evropskoj uniji, u kojoj je 2018. predloženo ukidanje ove prakse i to od strane Evropske komisije. Ta odluka je donesena nakon što je većina građana u sprovedenoj anketi izrazila stav da pomjeranje sata treba da se ukine.

Iako je prvobitni plan bio da se posljednje pomjeranja sata u Evropskoj uniji dogodi 2021. godine, do toga za sada ipak nije došlo, jer pojedine države unutar EU nisu mogle da se dogovore da li žele da zadrže ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, kod njih bi trajno moglo da se uvede ljetnje računanje vremena, s obzirom da je američki Senat 2022. godine jednoglasno odobio zakon. Za sada zakon još uvijek nije stupio na snagu, jer nije prošao u Predstavničkom domu, prenosi Avaz.

Povezano

Najnovije