PITA OD SIRA…slijedite ovaj recept i dobit ćete izvrstan hrskav i aromatičan rezultat.

Objavljeno:

POTREBNI SASTOJCI:

1,5 šalica toplog mlijeka (300 ml) 60 ml čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja 1 vrećica praška za pecivo (10 g) 1,5 žličica soli 5 šalica brašna ili po želji Za premazivanje tijesta: 150 g putera ili margarina 60 ml ulja Za nadjev: svježi sir ili bilo koji sir.
peršin
Za prekrivanje pite:
žumance

POSTUPAK:

U dubokoj zdjeli pomiješajte mlijeko, jogurt, prašak za pecivo i sol. Polako dodavati brašno i mijesiti dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Na pobrašnjenoj površini pripremite tijesto i podijelite ga na dva jednaka dijela. Od ovih dijelova oblikujte kuglice i stavite ih na tanjur. Pokrijte kuglice i ostavite ih da odstoje 10 minuta.
Odmoreno tijesto razvaljajte u tanke pravokutne oblike. Po potrebi pospite brašnom da se ne lijepi. Na koru premazati masnoćom, odnosno mješavinom otopljenog maslaca i ulja.
Rubovi koji su nasuprot jedan drugome se presavijaju jedan preko drugog, zatim se nanosi ulje, a preostali nasuprotni rubovi se presavijaju prema sredini kako bi se dobio kvadrat. Ovaj postupak treba ponoviti s drugim testom.
Stavite vrećicu preko njih i ostavite ih da odstoje u hladnjaku dok pripremate nadjev. Slobodno koristite nadjev prema svojim željama; mi smo se odlučili za kombinaciju finog sira izmiksanog sa sitno nasjeckanim peršinom.
Odmoreno tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u koru veličine većeg lima za pečenje. Kada tijesto položite na pleh obložen papirom za pečenje, namastite ga i ravnomjerno rasporedite nadjev.
Stavite još jedan sloj tijesta na vrh i provjerite jesu li rubovi čvrsto zatvoreni. Premažite žumanjcima i napravite dijagonalne rezove nožem. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

preuzeto

Povezano

Najnovije